Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, secție specială pentru demascarea abuzurilor din timpul Revoluției Române

Foto: Zafer Galibov / Colecția Fotografii a Muzeului Municipiului București

Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va prelua arhiva fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989 și va crea o Direcție specială cu scopul de a demasca crimele și abuzurile din timpul Revoluției.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va prelua patrimoniul și arhiva fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989, ca urmare a deciziei Executivului din ședința de marți, 28 ianuarie a.c.

În consecință, în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc se va înființa o Direcție specială, care va avea ca scop investigarea științifică și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției din decembrie 1989. Experții din cadrul Direcției vor continua să culeagă date, documente, mărturii și vor realiza cercetări riguroase cu privire la desfăşurarea şi efectele evenimentelor din decembrie 1989. Prin înființarea acestui compartiment, IICCMER își consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România și de identificare a responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989”, se arată în comunicatul postat pe site-ul ICCMER.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în decembrie 2005, având ca scop principal investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri. În același timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze la nivel naţional şi internaţional memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here