Foto: Inquam Photos / George Călin

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” sancționează refuzul primarului municipiului Constanţa, Vergil Chițac de a schimba denumirea străzii Mareşal Ion Antonescu din oraş, scrie Newsweek.ro.

Este tulburător că primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Pentru acesta, Ion Antonescu are parte de „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse”.

Edilul ar trebui să ştie că nu există nici o controversă în privinţa rolului pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi. Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de domnul Chiţac.

Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi a însuşit acest episod din istoria propriului partid.”, se arată într-un comunicat de presă.

Primarul Chițac declarase că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”. De asemenea, Vergil Chițac a declarat așteaptă ca mediile de specialitate de pe plan local (mediile academice, colectivele de istorici etc.) să sprijine administrația locală „cu evaluări ştiinţifice detaliate şi fundamentate în acest domeniu, pentru a evita abordările amatoriste”.

Primarul a revenit asupra declarației din articolul referitor la ezitarea lui Chițac de a schimba numele străzii Ion Antonescu și a subliniat că ”nu ezită să schimbe numele străzii”, dar că are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural, conform G4 Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here