Insuccesul unora, veselia altora: Pakistanul ridiculizează eșecul misiunii spațiale indiene

Foto: ISRO

Pakistanul nu ratează nicio ocazie de a trimite săgeți în direcția inamicului său tradițional, India. De data asta, motivul nu l-a reprezentat disputa teritorială asupra regiunii Kashmir, ci sonda spațială Chandraayan-2, care a ratat aselenizarea pe suprafața Lunii.

Vikram, modulul de aselenizare al misiunii Chandrayaan-2, urma să efectueze sâmbătă o aselenizare uşoară, controlată, în apropierea polului sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă susţin că ar putea exista apă îngheţată.

Indian Space Research Organisation (ISRO) a pierdut, însă, contactul în timp ce modulul desfăşura manevrele de aselenizare.

Eșecul s-a transformat rapid într-un motiv de bucurie la Islamabad. Ministrul pentru Știință și Tehnologie din Pakistan, Fawad Chaudry, a trimis imediat o „rafală” de mesaje pe Twitter, prin care a ridiculizat eșecul aselenizării.

Dragă India, în loc să irosești bani pe misiuni nebunești precum Chandrayaan sau să trimiți idioți precum #abhinandan la un ceai de-a lungul LoC (Linia de Control din Kashmir – n.r.), concentrează-te mai bine pe sărăcia din țară. Abordarea voastră asupra Kashmirului va fi un alt Chandrayaan, doar că prețul va fi mult mai mare”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de oficialul pakistanez.

Reacția comunității științifice din India

Replica comunității științificie din la New Delhi nu s-a lăsat așteptată.

„Nu cred că oameni care nu au realizat nimic în această speță pot aprecia sau înțelege complexitatea acestei misiunu. Chandrayaan-2 este o misiune foarte complexă și poate fi apreciată numai de acei oameni care au avut de-a face cu asemenea misiuni”, a declarat Satheesh Reddy, președintele Organizației de Cercetare și Dezvoltare în Apărare din India.

Între timp, ISRO a anunţat duminică, că a localizat sonda spaţială Chandrayaan-2, fără să ştie încă în ce stare se află.

India are ambiţia de a deveni a patra ţară din lume care reuşeşte să plaseze un vehicul spaţial pe suprafaţa Lunii, după Rusia, Statele Unite şi China. 

Tensiunile dintre India şi Pakistan, ambele țări puteri nucleare, s-au amplificat după ce Guvernul de la New Delhi a decis, spre nemulţumirea Islamabadului, anularea statutului special de autonomie al regiunii cu populaţie majoritar musulmană Jammu-Kashmir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here