Intervenția lui Volodimir Zelenski, aplaudată în Congresul SUA

Volodimir Zelenski s-a adresat online, miercuri Congresului Statelor Unite şi a făcut apel din nou la instituirea unei zone de restricţie aeriană deasupra Ucrainei. Președintele ucrainean a prezentat un material video cu distrugerile provocate de forţele ruseşti în Ucraina, care s-a încheiat cu un mesaj tocmai pentru instituirea restricţiilor de zbor în spaţiul aerian ucrainean.

Zelenski s-a adresat în limba engleză preşedintelui american Joe Biden, spunându-i că a fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii. Volodimir Zelenski a fost aplaudat îndelung atât la începutul discursului, cât şi la finalul lui.

În discursul ţinut în faţa oficialilor SUA, Volodimir Zelenzki a arătat că de 8 ani „curajosul popor ucrainean” rezistă atacurilor din partea Rusiei şi că, nici după izbucnirea războiului ucrainenii „nu s-au gândit nicio secundă” să renunţe la se apăra.

În aceste momente se decide destinul ţării noastre, al poporului nostru, dacă ucrainenii vor fi liberi, vor putea să rămână în democraţie. Rusia a atacat nu doar pământul nostru, nu doar oraşele noastre, ci a mers într-o  ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, valori de bază ale umanităţii. A aruncat în luptă tancuri şi avioane împotriva libertăţii noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria noastră ţară, alegându-ne viitorul, împotriva dorinţei noastre de a fi fericiţi, împotriva visurilor noastre, care sunt aceleaşi pe care voi, americanii le aveţi”, le-a transmis Zelenski americanilor.
Liderul de la Kiev a făcut trimitere la istoria şi cultura Statelor Unite în ceea ce priveşte democraţia, arătând că istoria SUA are pagini care îi ajută să îi „înţeleagă” pe americani, precum atacul de la Pearl Harbor, în urma căruia SUA au intrat în al Doilea Război Mondial sau atacurile teroriste din 2001.
Ţara noastră experimentează aceste lucruri în fiecare zi chiar în aceste momente, în fiecare zi şi în fiecare noapte, de trei săptămâni. (…) Rusia a transformat cerul Ucrainei într-un loc de unde vine moartea, pentru mii de oameni.
Trupele ruseşti au lansat deja aproape 1000 de rachete, folosesc drone pentru a ne ucide cu precizie. Este o teroare pe care nu am mai trăit-o de 80 de ani, iar noi cerem un răspuns la această teroare, din partea întregii lumi. Este prea mult să cerem crearea unei zone cu interdicţie de zbor deasupra Ucrainei ca să salvăm oameni? Este prea mult? O zonă umanitară cu interdicţie de zbor, în care Rusia să nu poată să ne mai terorizeze oraşele”, a spus preşedintele ucrainean.
El a cerut ajutor pentru Ucraina, arătând că lumea întreagă ştie cât de importante sunt avioanele care i-ar piuea ajuta pe ucraineni şi pe europeni, potrivit News.ro.
Ştiţi că există şi le aveţi, dar ele sunt la sol, nu în cerul Ucrainei. Nu ne apără oamenii. Ştiţi ce înseamnă cuvintele «am un vis». Eu vă spun acum: am o nevoie, am nevoie să ne protejăm cerul, am nevoie de decizia voastră, de ajutorul vostru, ceea ce înseamnă acelaşi lucru pe care îl simţiţi când auziţi cuvintele «am un vis». Doamnelor şi domnilor, prieteni, Ucraina este recunoscătoare Statelor Unite pentru sprijinul acordat, pentru tot ceea guvernul şi poporul vostru au făcut pentru noi (…) Sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru implicarea personală şi decizia de a apăra Ucraina şi democraţia în întreaga lume, vă sun recunoscător pentru rezoluţia împotriva celor care comit crime împotriva poporului ucrainean. Acum, în cele mai negre timpuri pentru ţara noastră, vă cer să faceţi mai mult: noi pachete de sancţiuni, în fiecare săptămână, până când maşinăria militară rusească se va opri. E nevoie de restricţii pentru toţi cei pe care se bazează acest regim nedrept. Propunem ca SUA să îi sancţioneze pe toţi politicienii din Federaţia Rusă care rămân în birourile lor şi nu rup legăturile cu cei care sunt responsabili pentru agresiunea împotriva Ucrainei. (…) Toate companiile americane trebuie să părăsească piaţa din Rusia, imediat, pentru că este inundată cu sângele nostru”, a adăugat Zelenski.
El adaugă că doreşte să se asigure că Rusia nu mai primeşte „nici măcar un penny” care să alimenteze războiul împotriva Ucrainei.
Preşedintele ucrainean avansează ideea înfiinţării unor „noi instituţii, noi alianţe” care să aibă ca rol menţinerea păcii.
Propunem crearea unei asociaţii – Uniţi pentru pace – o uniune a ţărilor responsabile care să aibă puterea şi conştiinţa de a opri conflictele imediat, oferind asistenţa necesară în 24 de ore, dacă este necesar chiar arme, dacă e necesar sancţiuni, asistenţă politică şi umanitară, finanţe, tot ce e nevoie pentru pace şi pentru a salva vieţi repede”, a arătat Zelenki.
El adaugă că această asociaţie poate interveni inclusiv în caz de dezastre naturale ori crize sanitare, el arătând că dacă o astfel de alianţă ar fi existat astăzi, mii de vieţi ar fi fost salvate.
În finalul discursului său, adresându-se în limba engleză, liderul de la Kiev le-a transmis americanilor că un lider al lumii este cel care aduce pacea.
Astăzi nu e suficient liderul naţiunii, trebuie să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii. Pacea într-o ţară nu mai depinde doar de oamenii din acea ţară ci şi de cei de lângă, de cei mai puternici. Puternic nu înseamnă mare.  Puternic înseamnă curajos şi pregătit să lupte pentru vieţile cetăţenilor săi şi ale cetăţenilor lumii, pentru drepturile omului, pentru libertate, pentru dreptul de a trăi decent şi de a muri atunci când îţi vine vreme şi nu atunci când vrea altcineva, când vrea vecinul tău. (…) Astăzi, America nu ajută doar Ucraina, cn şi toată Europa, şi întreaga lume să păstreze planeta vie, să păstreze dreptate în istorie. Am aproape 45 de ani, astăzi, vârsta mea s-a oprit, atunci când inimile a peste 100 de copii au încetat să bată. Nu mai văd niciun sens în viaţă, dacă nu putem opri moartea şi asta e misiunea mea ca lider al poporului meu. Mă adresez preşedintelui Biden: sunteţi liderul naţiunii, al naţiunii dvs, măreţe, vă doresc să fiţi liderul lumii, iar a fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a încheiat Volodimir Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here