Financial Times: Rusia și Ucraina au redactat un plan de pace

Ucraina şi Rusia ar fi făcut progrese semnificative în cursul negocierilor, îndreptându-se spre un plan de pace în 15 puncte, care ar garanta încetarea focului şi retragerea trupelor ruse dacă autorităţile de la Kiev se angajează să adopte un stat de neutralitate pentru Ucraina, a scris miercuri Financial Times (FT), citat de EFE.

Ziarul britanic, care citează trei surse implicate în negocierile dintre Kiev şi Moscova, subliniază că delegaţiile cele două ţări au discutat luni despre acest proiect de acord, conform căruia Ucraina renunţă să mai adere la NATO şi să găzduiască baze militare străine, în schimbul unor garanţii de securitate din partea unor state precum SUA, Turcia sau Marea Britanie.

Dar atât problema garanţiilor de protecţie din partea ţărilor occidentale, cât şi viitorul statut al teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia în 2014 şi ulterior reprezintă obstacole importante în desfăşurarea discuţiilor.

Kievul insistă asupra unui model „propriu” de neutralitate pentru Ucraina şi nu doreşte să accepte unul inspirat din exemplele Suediei şi Austriei – aşa cum pretinde a priori Moscova -, deşi se arată dispus să renunţe la aspiraţia sa de a adera la NATO.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut, marţi, că poziţiile de la negocieri sunt acum „mai realiste”, deşi până acum nu se cunosc detaliile acestor discuţii.

Planul în 15 puncte prevede că Ucraina poate să-şi menţină forţele armate, dar trebuie să rămână în afara oricăror alianţe militare cu alte ţări.

În acelaşi timp, conform surselor FT, Kievul trebuie să garanteze unele drepturi pentru limba rusă în Ucraina, a cărei utilizare este larg răspândită, deşi ucraineana rămâne singura limbă oficială.

Proiectul abordează şi aspecte umanitare, potrivit unui consilier al preşedintelui Zelenski, citat de FT, care recunoaşte că Kievul ar fi dispus să abordeze separat statutul Crimeii şi pe cel al teritoriilor din Donbas, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova înainte de declanşarea invaziei la 24 februarie.

Acest acord ar avea în vedere, în orice caz, retragerea trupele ruse din teritoriile ucrainene ocupate după 24 februarie, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Preşedintele Ucrainei a invitat miercuri SUA să creeze o nouă alianţă – United for Peace -, relatează publicaţia ucraineană ‘Zerkalo nedeli’.

„Propunem crearea ‘United for Peace’, o uniune din state responsabile, care au forţă, dar şi conştiinţă pentru a opri conflictele imediat. Care în 24 de ore pot oferi asistenţa necesară. Dacă e nevoie, atunci şi arme, dacă trebuie, atunci să impună şi sancţiuni. Capabile să ofere neîntârziat asistenţă umanitară, politică, financiară”, a declarat Zelenski, în cursul discursului său susţinut miercuri prin videoconferinţă în Congresul SUA.

Invazia rusă pe scară largă din Ucraina a început în 24 februarie. Şi ar fi fost just dacă i s-ar fi pus capăt în numai o zi. În 24 de ore. Pentru ca răul să fie pedepsit fără întârziere. Dar în lumea noastră nu există astfel de instrumente. Războaiele din trecut i-au încurajat pe predecesorii noştri să creeze instituţii care ar trebui să ne protejeze de război. Dar acestea nu funcţionează. O vedem. Or, aceasta înseamnă că sunt necesare noi instituţii, noi uniuni. Noi asta propunem„, a pledat Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu cel mai mare conflict de după Al Doilea Război Mondial.

Reacția Ucrainei: E doar un draft cu pozițiile Rusiei 

Mihailo Podoliak a declarat miercuri pentru Financial Times că orice înțelegere ar implica faptul ca „trupele ruse să părăsească teritoriul Ucrainei”.

Un raport al publicației despre planul de pace între Moscova și Kiev arată doar „solicitările părții ruse”, a spus negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are propriile solicitări în negocierile cu Rusia.

Pe scurt. FT a publicat un draft de proiect care reprezintă pozițiile părții ruse. Nimic mai mult. Partea ucraineană are propriile poziții”, a spus Podoliak.

Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a adăugat el.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „este prea devreme” pentru a vorbi despre potențiale acorduri de pace între Moscova și Kiev, scrie Reuters, citând agenția de presă RIA.

Ucraina a cerut garanții de securitate absolute

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut „garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui „model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.

Cu toate că războiul continuă și civilii ucraineni rămân prinși în orașele bombardate de ruși, semnele unui posibil compromis au mai liniștit puțin piețele financiare. Acțiunile din Germania, cea mai mare piață pentru livrările de gaze rusești, au crescut cu 3,4%, notează Reuters.

La trei săptămâni de la invazie, trupele ruse au fost oprite la porțile Kievului, după ce au suferit pierderi grele și nu au reușit să cucerească niciunul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei într-un război pe care Moscova a crezut că îl poate câștiga în câteva zile, potrivit oficialilor occidentali.

Ucrainenii și-au exprimat săptămâna aceasta speranța că războiul s-ar putea încheia mai devreme decât ar fi fost de așteptat. Discuțiile urmau să fie reluate miercuri în formatul de video conferință pentru a treia zi consecutiv – prima dată când negocierile au durat mai multe de o singură zi.

„Întâlnirile continuă și sunt informat că pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a spus Zelenski într-un mesaj video din noaptea de marți spre miercuri.

Ulterior, miercuri, Zelenski a spus că ucrainenii trebuie să lupte pentru „apărarea statului nostru, a vieții noastre ucrainene”, dar a spus și că este nevoie de negocieri prin care să se obțină „o pace justă, dar echitabilă pentru Ucraina, garanții reale de securitate care vor funcționa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here