Invazia Rusiei în Ucraina – situația oră de oră din 26 februarie

Ora 21.00:

Kiev, regiunea Kiev: Situația din Kiev este „dificilă” și „tensionată”, potrivit primarului capitalei, Vitali Klitschko. Deși forțele ruse nu au pătruns în capitală, forțele de operațiuni speciale și sabotorii au intrat în oraș și fac schimb de focuri în oraș, a spus el. De când a început atacul asupra Kievului, șase civili au murit, inclusiv un copil; 14 militari și membri ai Apărării Teritoriale au fost uciși. Un total de 71 de persoane au fost rănite, inclusiv 25 de civili și trei copii.

Insula Zmiinyi, Marea Neagră: Navele de război rusești au capturat și reținut nava de salvare Sapphire în apropiere de insula Zmiinyi, unde polițiștii de frontieră ucraineni și-au făcut ultima misiune împotriva bombardamentelor rusești, potrivit canalului Telegram al parlamentului ucrainean. Este o încălcare directă a dreptului maritim internațional și a Convenției internaționale pentru siguranța vieții pe mare.

Rovenky, regiunea Luhansk: Un canal Telegram a postat un videoclip cu un incendiu masiv. Se spune că este o rafinărie de petrol care arde, care conține 200 de tone de motorină, în orașul minier de cărbune Rovenky.

Ora 20.00:

Forțele ucrainene au raportat că în două zile au distrus 11 elicoptere, trei avioane de vânătoare Su-30, două avioane de sprijin aerian Su-25 și un transportor Il-76 care transporta forțe aeriene. Bombardamentele aeriene ale forțelor ucrainene au distrus 20 de unități de blindaj rusești într-o coloană. O lovitură cu o dronă Bayraktar a distrus un convoi feroviar care transporta combustibil și lubrifianți pentru armata rusă.

Sumi, Regiunea Sumi: consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici a raportat că orașul Sumi este sub control ucrainean, în ciuda rapoartelor anterioare conform cărora Rusia ar fi capturat jumătate din el.

Kiev, Regiunea Kiev: Un videoclip a fost postat pe Telegram cu sunete de focuri de armă automate care ar avea loc în cartierele Solomyansky și Troeshchyna din Kiev. În apropierea sediului Ministerului Infrastructurii de pe bulevardul Peremohy, relativ aproape de centrul orașului, au fost înregistrate videoclipuri cu ceea ce părea a fi un incendiu masiv.

Sieverodonetsk, regiunea Lugansk: Forțele ucrainene au distrus o coloană rusă și au forțat trupele să se retragă la mai mulți kilometri de orașul Sieverodonețk din regiunea Lugansk, potrivit șefului guvernului regional, Serhiy Hayday. El susține că sunt „multe cadavre”. De asemenea, forțele ruse de operațiuni speciale au fost blocate să intre în orașul vecin Rubizhne.

Ora 19.00:

Balakliya, regiunea Harkiv: Locuitorii orașului au filmat un videoclip cu un avion de război care atacă un arsenal din oraș. Se aud explozii puternice și văd un incendiu. Videoclipul a fost filmat la 5:07 pm – relatează Suspilne Kharkiv.

Oblastul Harkiv: După ce o navetă civilă a fost bombardată în regiune, 5 persoane au murit, 6 persoane au fost rănite.

Ora 18.00:

Borodyanka, Regiunea Kiev: O rachetă inamică a lovit o casă rezidențială privată din satul aflat la 60 de kilometri nord de Kiev și a distrus-o complet, cel puțin 3 persoane au murit .

Regiunea Herson: O ambulanță care transporta persoane rănite a fost bombardată pe unul dintre drumurile din regiune, iar personalul medical a fost rănit în urma incidentului. 

Mariupol: În urma atacurilor aeriene asupra orașului, cel puțin trei civili sunt raportați morți, un copil rănit.

Ora 17.00:

Marea Neagră: Un avion de vânătoare rusesc CU-30 a fost doborât de o rachetă ucraineană deasupra Mării Negre.

Regiunea Harkiv: Forțele armate ruse au bombardat un autobuz civil – 14 persoane rănite, cel puțin o persoană decedată.

Ucraina: Forțele armatei ucrainene au aruncat în aer toate nodurile feroviare ruso-ucrainene pentru a împiedica forțele inamice să trimită soldați și echipamente militare în Ucraina.

Ora 16.00:

Marea Neagră: O navă de război rusă și-a lovit propriul avion militar rusesc cu o rachetă, anunță Statul Major al forțelor armatei ucrainene. Deocamdată nu este clar dacă a fost un accident. 

Saratna, Regiunea Donețk (lângă Mariupol):  A fost efectuat un raid aerian în satul Saratna, nu departe de Mariupol. Cel puțin 3 persoane au murit.

Regiunea Cernihiv: Două tancuri rusești au fost distruse în regiunea Cernihiv. Forțele armatei ucrainene au preluat controlul asupra altor două, conform comandamentului militar „Nord”. 

Ora 15.00:

Okhtyrka, Regiunea Sumy: Zonele rezidențiale au fost bombardate în Okhtyrka, aproximativ 70 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. O femeie a fost declarată moartă. Un copil grav rănit în timpul bombardamentului cu o seară înainte a murit și el la spital.

Sistemul de alimentare cu căldură este de asemenea deteriorat, iar centrala termică locală ar putea fi oprită.

Poznan, regiunea Rivne: Poliția de stat de frontieră a Ucrainei deține dovezi ale bombardamentelor de pe teritoriul Belarusului. Ceea ce părea un obuz de mortier a lovit granița de lângă satul Poznan. Polițiștii de frontieră au înregistrat dovezile bombardamentelor de pe teritoriul Belarus, lângă Poznan, în zilele precedente.

Odesa: Doi membri ai grupurilor de sabotaj și recunoaștere au fost reținuți la Odesa. Ambii bărbați făceau poze cu unitățile militare 

Ora 14.00:

Okhtyrka, Regiunea Sumy: După ce o rachetă a distrus o unitate militară din oraș, patru militari au fost transportați la spital cu arsuri grave, doi jurnaliști străini au fost răniți.

Regiunea Cernihiv: Armata ucraineană a lovit o coloană de vehicule armate rusești pe una dintre drumurile din regiune, 20 de unități armate au fost distruse. Mulți sunt raportați morți și grav răniți. 

Ora 13.00:

Chaplynka, regiunea Herson: Un steag rusesc a fost atârnat în Chaplynka, un sat cu o gară în regiunea Herson. În rest, nu au fost semnalate lupte în oraș, potrivit șefului administrației satului. Totuși, localnicii au dat jos steagul inamicului.

Ohtyrka, Regiunea Sumy: Forțele armate ucrainene au preluat controlul asupra Ohtyrka, un mic oraș din regiunea Sumy. Cu toate acestea, orașul este încă puternic bombardat. Oamenii sunt rugați să se adăpostească imediat.

Poltava: Patru drone rusești au fost doborâte deasupra orașului Poltava de către apărarea aeriană ucraineană, potrivit primarului orașului Poltava.

Ora 12.00 am:

Balakliya, regiunea Harkiv: Forțele armate ruse se apropie de orașul Balakliya din regiunea Harkiv, spune primarul orașului Balakliya. Orașul a fost bombardat mai devreme astăzi, acum situația pare să se fi calmat.

Kiev: Două persoane au fost grav rănite într-o clădire rezidențială lovită de o rachetă rusă peste noapte. Aproximativ 20 de persoane au fost evacuate. 

Kiev: Alerta de atac aerian a fost declarată din nou la Kiev. Locuitorii orașului sunt rugați să se adăpostească.

Oblastul Luhansk: Forțele ruse au preluat controlul asupra Stanytsia-Luhanska, Markivka și Krymske – trei sate din regiunea Lugansk.

Harkov: Locuitorii orașului raportează explozii în diferite părți ale orașului.

Ora 11.00 am:

Vyshgorod, regiunea Kiev: Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât o rachetă care viza barajul lacului de acumulare Kiev din Vyshgorod. Distrugerea barajului Kiev ar provoca consecințe catastrofale pentru mai multe zone din nordul Kievului. Informația a fost confirmată de Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Kiev: Grupurile de sabotaj și recunoaștere ale Rusiei încearcă să intre în zonele malului stâng al Kievului. Lupta este în desfășurare. Armata ucraineană controlează toate podurile care leagă malul stâng și cel drept al Kievului și va trage pentru a ucide toate țintele care încearcă să treacă pe malul drept al râului Nipru. Malul drept al orașului – este locul în care se află toate clădirile guvernamentale.

Sedniv, Oblastul Cernihiv: Forțele armatei ruse bombardează zonele rezidențiale din Sedniv din Oblastul Cernihiv, un orășel aflat la aproximativ 25 de kilometri de Cernihiv, spune viceprimarul orașului.

Regiunea Cernobîl: Forțele armatei ruse au imitat o luptă aeriană pe cer deasupra Cernobîlului, deși Ucraina nu a întreprins nicio acțiune militară în zonă în curând, potrivit sediului de coordonare al zonei de excludere.

Ora 10.00 am:

Suburbiile Kievului: Un pod rutier lângă Stoyanka, un sat la 5 kilometri de Kiev, a fost aruncat în aer. Ruta de la Kiev la Jytomyr este întreruptă. Explozia a ucis un copil și a lăsat patru persoane rănite.

Regiunea Sumi: Forțele armate ruse au preluat autostrada Kipti-Bachivsk din zona Glukhiv din regiunea Sumi. Civilii nu au voie să circule pe drum.

Kiev: Două depozite de stat au luat foc în districtul Solomyanski din Kiev, după ce forțele armatei ruse au aruncat niște muniții asupra clădirilor. Două persoane sunt raportate decedate.

Ora 9.00 am:

Kiev: Soldații ucraineni au câștigat centrala hidroelectrică de la Kiev. Potrivit ministrului Energiei, Herman Halyshchenko, Ucraina a recăpătat controlul total asupra centralei după o luptă aprigă. Personalul fabricii a părăsit adăposturile și s-a întors la muncă.

Kiev: După lupte grele din capitală peste noapte, o clădire de apartamente rezidențiale nu departe de Aeroportul Internațional Kiev (Zhuliany) a fost lovită de o rachetă rusă. Nu sunt decese raportate.

Ora 7.00 am:

Kiev: Un depozit al Kyivenergo, compania generatoare de energie a capitalei, a fost incendiat. Incendiul a fost semnalat la ora 6:24 și a fost localizat în următoarea oră. Nu sunt victime.

Vasilkiv, regiunea Kiev: Ucraina respinge forțele ruse din apropierea Kievului. Bătăliile care au durat toată noaptea s-au încheiat acum, potrivit armatei ucrainene. Orașul rămâne sub controlul Ucrainei, a declarat primarul Vasilkiv, Nataliia Balasynovych. Parașutiștii ruși au aterizat cu parașute în câmpurile, pădurile și satele Vasylkiv. „Cel mai rău a fost pe strada Decembriștilor, au fost lupte, strada era în flăcări. Ei au visat să ne captureze aerodromul pentru a-și desfășura trupele, dar Brigada noastră a 40-a a fost puternică și a respins atacul”, a spus Balasynovych.

Harkiv, Odesa: Alertele de raid aerian se declanșează în Harkiv și Odesa, după alte orașe ucrainene. Oamenii trebuie să meargă la cel mai apropiat adăpost.

Konotop, Regiunea Sumy: Avioanele rusești au survolat orașul Konotop, relatează filiala locală a presei Suspilne. Două explozii puternice în zona Konotop au fost raportate de locuitorii orașului.

Ora 6.00 am:

Kiev: Brigada 101 a Ucrainei a distrus o coloană de forțe rusești. Două mașini, două camioane cu tancuri și un alt tanc au fost neutralizate în apropierea stației de metrou Beresteiska de pe malul drept al Kievului, transmit Forțele Armate ale Ucrainei.

Malul Mării Negre: O dronă rusă a vizat o navă de grăniceri ucraineană peste noapte de 26 februarie, dar forțele ucrainene au doborât-o lângă Chornomorsk, regiunea Odesa.

Lviv, Lutsk, Uman, Vinnytsia, Rivne, Kherson: Alertele de raid aerian s-au declanșat în mai multe orașe. Oamenii trebuie să meargă la cel mai apropiat adăpost.

Ora 5.00 am:

Mykolaiv: Forțele armate ale Ucrainei resping cu succes un atac al forțelor ruse asupra Mykolaiv, un oraș de lângă Marea Neagră din sudul Ucrainei, relatează Rada Supremă din Ucraina. Au urmat lupte grele după ce trupele ruse au încercat să aterizeze la Mykolaiv, dar nu au reușit să treacă prin sistemul antiaerian al Ucrainei, a declarat guvernatorul Mykolaivului, Vitaliy Kim.

Ora 4.00 am:

Kiev: Un atac asupra unei unități militare din Kiev a fost respins de armata ucraineană. Forțele de invadare ruse au atacat peste noapte o unitate militară de pe malul stâng al Kievului, dar forțele ucrainene au reușit să lupte cu succes, potrivit forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Bila Tserkva, regiunea Kiev: Un alt transportator rusesc Il-76 doborât. Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev, a ucis cea de-a doua aeronavă care avea capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști pentru a ateriza lângă Kiev, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei.

Ora 3.00 am:

Shulyavka din Kiev, Grădina Zoologică din Kiev, Beresteiska: Au fost raportate peste 50 de explozii și focuri grele de mitralieră în zonele Shulyavka și Grădina Zoologică din Kiev. Există, de asemenea, rapoarte despre focuri de armă puternice în stația de metrou Beresteiska, în apropierea unei unități militare ucrainene care se află acolo.

Vasylkiv, Regiunea Kiev: Sabotori ruși deghizați în Poliția Națională au condus la un punct de control lângă Vasylkiv, la sud de Kiev, unde au fost semnalate lupte grele, și au împușcat soldații ucraineni, potrivit Ukrainska Pravda, citând sursele lor din armată. Imediat după, un grup de militari ruși a ajuns la punctul de control cu ​​un camion. Alte surse au raportat că soldații ucraineni împușcați la punctul de control au fost uciși.

Ora 2.00 am:

Kiev: Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei raportează că rușii încearcă să atace o centrală termică din Troieshchyna, malul stâng din nordul Kievului.

Este a doua oară în ultimele 24 de ore când forțele ruse au încercat să distrugă centrala electrică. Armata ucraineană respinge atacurile.

Vasylkiv, regiunea Kiev: invadatorii ruși încearcă să aterizeze în Vasylkiv, regiunea Kiev. Au fost semnalate lupte grele în zonă. Trupele ruse încearcă să aterizeze în oraș pe calea aerului.

Ora 1.00 am:

Vasilkiv, regiunea Kiev: Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât un transportator rus care transporta parașutiști.

Un avion rus Ilyushin Il-76 a fost împușcat aproape de orașul Vasylkiv, la sud de Kiev, potrivit generalului superior al Ucrainei Valeri Zaluzhniy. Aeronava ar putea transporta aproape 150 de militari.

Donbas: Sistemul S-300 de apărare aeriană al Ucrainei a doborât o aeronavă rusă de sprijin apropiat Sukhoi Su-25 și un elicopter nespecificat la miezul nopții, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei.

Sursa: kyivindependent.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here