Iohannis, despre cazul fostului ministru Costel Alexe: Persoanele urmărite penal n-au ce căuta în funcții publice

Sursa: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ”penalii nu au ce căuta în funcții publice”, referindu-se la fostul ministru al Mediului Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare.

Întrebat dacă Partidul Național Liberal ar trebui să-i retragă sprijinul politic fostului ministru, Iohannis a spus că reprezentanții partidului sunt în măsură să decidă, însă se așteaptă ca Alexe să se autosuspende din funcțiile publice.

Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mai scurtă. Am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, așa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcții publice. Nu știu dacă PNL trebuia să discute, dar dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aș aștepta să se autosuspende din funcții până când se clarifică aceste aspecte„, a precizat președintele Klaus Iohannis în prima conferință de presă din 2021, susținută la Palatul Cotroceni.

Președintele României a trimis ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. 

DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, pentru luare de mită și instigare la delapidare. Potrivit procurorilor, Alexe ar fi pretins în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox.103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, arată DNA.  

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

La ieșirea de la audierile de la DNA, Costel Alexe a declarat că este nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here