Iohannis, în Emiratele Arabe Unite: Sunt multe zone unde putem să colaborăm / Sunt oportunităţi enorme

Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul prezidenţial din Abu Dhabi de preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, anunță Agerpres.ro.

„Sunt foarte multe zone – şi bilaterale, şi regionale, şi în plan global – unde putem să colaborăm foarte bine. Sunt oportunităţi enorme şi cred că ne dorim amândoi să le fructificăm”, a spus preşedintele Iohannis la convorbirile oficiale cu şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, pe care l-a invitat să efectueze o vizită oficială în România.

Şeful statului a arătat că va face propuneri cu privire la colaborarea în zona COP28 şi a Formatului celor Trei Mări.

El a vorbit şi despre exemplele de dezvoltare sustenabilă din Emiratele Arabe Unite.

„Aţi reuşit să transformaţi Abu Dhabi într-o bijuterie în zona Golfului, dar în acelaşi timp dezvoltarea sustenabilă şi exemplele pe care le-am putut vedea aici în folosirea eficientă a resurselor naturale dovedeşte că aţi realizat nişte standarde foarte înalte, care între timp au devenit standarde mondiale şi vă felicit pentru acest lucru”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a amintit de vizita la Masdar City, arătând că în acest oraş au fost atinse standarde înalte de eficienţă şi sustenabilitate în dezvoltarea urbană.

La rândul său, preşedintele Emiratelor Arabe Unite a pledat pentru dezvoltarea relaţiilor cu România şi pentru o prezenţă activă a ţării noastre la COP28, reuniune care va avea loc anul acesta în Emiratele Arabe Unite.

„Problematica schimbărilor climatice preocupă ambele ţări şi ambele ţări au un obiectiv în acest sens, şi anume a realiza neutralitatea climatică până în anul 2050. (…) Dorim o relaţie strânsă de colaborare cu ţara dumneavoastră, cu toate ţările şi în special cu ţara dumneavoastră pentru un viitor mai bun pentru statele lumii”, a subliniat şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Cu acest prilej au fost semnate mai multe memorandumuri de înţelegere, respectiv între Ministerul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite şi Ministerul Energiei privind cooperarea energetică; între Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din Emiratele Arabe Unite şi Ministerul Educaţiei din România privind cooperarea în domeniul educaţiei; între Autoritatea Naţională pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă, Crize şi Dezastre din Emiratele Arabe Unite şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România în domeniul protecţiei civile; între Consiliului de Securitate Cibernetică din Emiratele Arabe Unite şi Direcţia Naţională pentru Securitate Cibernetică din România; între Proiectul Masdar şi Compania Hidroelectrica; între Compania de Energie Nucleară din Emiratele Arabe Unite şi Compania Nuclear Electrica din România în domeniul centralelor nucleare pentru sprijinul programelor nucleare din cele două ţări.

Şeful statului a fost primit la Palatul prezidenţial din Abu Dhabi cu onoruri militare.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Cosmin Marinescu.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, de sâmbătă până marţi, o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitaţia preşedintelui Emiratelor, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Preşedintele Iohannis va merge într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here