Iohannis, invitat la Kiev de Zelenski. Au vorbit despre situația românilor din Ucraina

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut o întrevedere la New York, în marja Adunării Generale a ONU. A fost prima întâlnire dintre între cei doi președinți.

Klaus Iohannis a ridicat problema minorității române din Ucraina, în condițiile Legii Educației adoptate în 2017, de precedentul guvern, care afectează accesul la educație în limba maternă. Președintele român a dat exemplul modul în care România tratează minoritățile naționale.

„Președintele României a evidențiat că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de soluții clare, funcționale pentru problemele provocate de Legea Educației adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie diminuate. Președintele Klaus Iohannis a evocat în acest context eforturile semnificative pe care statul român le depune pentru a asigura cele mai bune condiții persoanelor aparținând minorităților naționale din România, inclusiv cea ucraineană, ceea ce a determinat ca modelul românesc în acest domeniu să fie apreciat la nivel internațional și european.” a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Volodimir Zelenski a dat asigurări că se caute soluții astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba maternă să nu fie afectate.

Klaus Iohannis i-a spus omologului său de la Kiev că România sprijină suveranitatea integritatea teritorială a Ucrainei – adică, în limbaj diplomatic, Bucureștiul consideră că peninsula Crimeea și regiunile separatiste din Donbas sunt parte a țării vecine.

La finalul întrevederii, Volodimir Zelenski l-a invitat pe liderul de la Cotroceni să facă o vizită la Kiev.

Klaus Iohannis a fost în Ucraina în timpul mandatului precedentului președinte, Petro Poroșenko.

De partea cealaltă, comunicatul președinției ucrainene legat de întrevederea dintre Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski a fost mai scurt și nu a atins deloc problema etnicilor români. Potrivit Kievului, cei doi șefi de stat au vorbit despre intensificarea dialogului politic și despre cooperare în domeniul energiei, economiei și comerțului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here