Iohannis, mesaj pe fondul inundațiilor: Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. E nevoie de păduri nu doar de diguri

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj de solidaritate familiilor afectate de fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă, transmite News.ro.

Iohannis a anunţat că susţine alocarea unei părţi „semnificative” a fondurilor UE din următorul exerciţiu financiar pentru combaterea schimbărilor climatice, arătând că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte gestionarea acestor situaţii şi că este nevoie de împăduriri, nu doar de construcţia de diguri. 

Declarație de presă susținută de Președintele României, @Klaus Iohannis.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 24 iunie 2020

”Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundaţii severe, care au afectat viaţa a mii de români şi au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, şi o altă situaţie gravă, cu consecinţe pe termen lung pentru toţi cei aflaţi în aceste zone sinistrate. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autorităţile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile şi a le asigura celor afectaţi ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate”, a declarat preşedintele.

El a remarcat că inundaţiile cu consecinţe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România şi trebuie să fim mult mai bine pregătiţi în a le gestiona.

”Soluţiile există şi ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecinţa amplificării schimbărilor climatice şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundaţii severe şi numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de o asemenea amploare. Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu sunt suficiente”, a afirmat Iohannis.

Conform preşedintelui, conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire sunt soluţii aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru protecţia malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundaţiilor.

”O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exerciţiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcţionată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, aşa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate şi să aibă drept efect prevenirea unor inundaţii similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente”, a subliniat Klaus Iohannis.

De asemenea, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, el a făcut un apel către cetăţeni: ”Rămâneţi vigilenţi, fiţi precauţi şi evitaţi deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunităţile şi localităţile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităţilor de a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate, ca urmare a acestor inundaţii”.

Inundaţiile au afectat 161 de localităţi din 29 de judeţe anunţă miercuri IGSU, care precizează că trei oameni au fost luaţi de viitură, zeci de persoane au fost evacuate, peste 1.000 de case, curţi şi beciuri au fost inundate, iar stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâţi de vânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here