Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, despre deficit: „Noi vedeam o realitate cosmetizată”, prezentată de PSD

Eugen Teodorovici Viorica Dancila

Deficitul bugetar uriaș de 4,3% la care a ajuns România într-un an în care nu trecem printr-o criză economică, ci înregistrăm chiar o creștere, nu este o surpriză pentru experții din domeniu. Deficitul anunțat în luna octombrie era, de fapt, mult mai mare decât au lăsat social-democrații să se înțeleagă, este de părere fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. Motivul? Facturi neplătite la Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), rambursări nefăcute, concedii medicale de peste un miliard de lei neplătite la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Pentru mine era destul de clar de la început, de la momentul la care s-a construit bugetul pe anul acesta, că vom avea un derapaj semnificativ. De ce? Pentru că veniturile sunt supraestimate și cheltuielile sunt subestimate, era inevitabil. Dacă ne uităm la luna octombrie, aveam un deficit de 2,8%, dar nu reflecta de fapt realitatea, ci mai degrabă deficitul era cu mult peste 3% deja, în condițiile în care așa cum am aflat de la noul guvern, erau 5 miliarde de lei facturi neplătite la PNDL pentru lucrări efectuale și neplătite, rambursări de vreo 3 miliarde care nu s-au plătit la timp, peste un miliard la CNAS concedii medicale neplătite. Dacă le totalizăm pe toate acestea, ne apropiem de 1% din PIB”, a explicat pentru Universul.net Ionuț Dumitru.

De fapt, deficitul bugetar real din octombrie era probabil spre 3,8, a mai explicat Dumitru. „Derapajul era deja materializat din octombrie, doar că noi vedeam o realitate cosmetizată pentru că erau aceste facturi neplătite”, a explicat Dumitru.

Cum se „umflă” investițiile pe hârtie

În ceea ce privește absorbția fondurilor europene, s-a procedat ca întotdeauna: „La început de an, în buget se proiectează o absobție foarte mare de fonduri europene care să arate cumva că nu se reduc investițiile, ba dinpotrivă, ele „cresc” față de anul trecut, dar absobția nu se materializează și practic, în final, la rectificările bugetare este tăiată, pentru că oricum nu se face. De regulă, ei nu tăiau pentru a nu fi acuzați că reduc investițiile, dar în final, execuțiile investițiilor erau mult mai jos decât erau programate”, a spus Dumitru.

Întrebat cum se poate ieși din această situație, el a spus că rămâne de văzut ce măsuri va propune Guvernul. Anul viitor sunt și creșteri suplimentare de cheltuieli: creșterea de 40% la pensie în septembrie 2020 și creșterile de salarii din noua lege a salarizării și cele prevăzute în ordonanța 114 cum ar fi convergența salariilor în sectorul Educației la nivelul din 2021.

„Rămâne de văzut în momentul de față cum revenim la 3%. Dacă nu se ia nicio măsură, am văzut prognoza Comisiei Europene pentru anul viitor – deficit bugetar de 4,3%, iar pentru 2021, deficitul proiectat de Comisie este de 6,1%”, a mai explicat fostul președinte al Consiliului Fiscal pentru Universul.net.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here