Magistratul Marius Daniel Nanu, candidat la funcția de procuror-șef al DIICOT – Structura Teritorială Gorj, afirmă că instanțele din Târgu Jiu sunt permisive în cazul liberarilor condiționate a deținuților, iar din acest motiv infractorii notorii se transferă la penitenciarul local, dezvăluie ziare.com.

Marius Daniel Nanu a făcut această declarație în față procurorilor din CSM, în cadrul interviului pentru a ocupă funcția de conducere. El este în prezent în fruntea DIICOT Gorj, dar în calitate de șef interimar.

La noi, la Gorj, instanța este mai permisivă. S-au învățat mulți din țară, infractori de notorietate, își fac cerere de transfer în penitenciar.

Binențeles, își fac cerere de eliberare de la noi de la Gorj. Cel mai recent caz este cazul lui Tender care s-a eliberat de la Târgu Jiu. Și este condamnat, trimis în judecată de DIICOT. Este instanța mai permisivă, îndeplinește condițiile, îi aprobă cererea,” declara procurorul.

Judecătoria Târgu Jiu este cea care a decis pe 30 octombrie eliberarea condiționată a lui Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare în dosarul Rafo-CAROM pentru mai multe infracțiuni economice. Decizia nu a fost contestată de procurori și a rămas definitivă.

La Târgu Jiu, filajul vine la Craiova

Marius Daniel Nanu a prezentat membrilor CSM o serie de deficiențe pe care le-a întâmpinat în timpul anchetelor.

„Este o problema la noi, la Gorj, cu Poliția, de trei ani, se împlinesc acum în martie, patru ani, de când s-a pensionat fostul comisar șef al acestei structuri. Și de patru ani de zile sunt 4 împuterniciți. Au o problema că nu pot fi împuterniciți mai mult de două mandate.

Este și o fluctuație de personal, cu pensionarile din Poliție, au plecat unii colegi, au venit alții prin transfer, vin din altă parte, stau 6-8 luni.

Mai este și o probemă, pe partea de suport tehnic. Este încărcătură foarte mare. Atunci când avem să punem în executare un mandat de supraveghere video-audio, nu avem [nimic] la nivelul județului. Structura de suport este la Craiova. Numai până vine de la Craiova la Târgu Jiu, o ora și jumătate, 3 ore dus-întors. Dintr-un mandat de 30 de zile, nu vin poate o zi, stau 2-3 ore și au plecat de aici. Nu ne ajută.

Am vorbit cu polițiștii și am compensat marea majoritate a filajelor, în proporție de 90%, la colegii de la Crimă Organizată. Dar la noi activitatea cea mai preponderență, de 50-60%, este pe linia traficului de droguri. A fost o problema și acolo, au fost doar 2 polițiști, acum s-a suplimentat schemă, a crescut foarte mult volumul de activitate,” mai arată procurorul.

El s-a plâns că este un stoc foarte mare de dosare vechi, deși a lucrat în ultima perioada în multe anchete complexe. În ultimii 3 ani ar fi trimis în judecată dosare cu zeci de inculpați.

SRI și SIPI nu au mai trimis informații

O altă problema, din 2016, momentul în care CCR a scos serviciile secrete din activitatea de urmărire penală, SRI și SIPI nu mai trimit informații.

„Până în 2016, beneficiam de sprijinul serviciilor de informații, în special SRI și SIPI, în special pe partea de infracțiuni infomatice. Din anul 2016 n-am primit absolut nicio informație.

Singurele informații pe care le-am primit sunt de la Administrația Națională a Penitenciarelor, denunțuri făcute de persoane din penitenciar. Pe partea de SRI și SIPI nu avem nicio informație și ne îngreunează muncă. Din punct de vedere informativ, cu privire la sesizările din oficiu,” explică procurorul DIICOT.

Infractorii, tot mai prudenți

Toate acestea se întâmplă în contextul în care infractorii sunt din ce în ce mai abili.

„Nu mai păstrează nimic pe numele lor,” spune magistratul întrebat despre măsurile asigurătorii pe care le-a pus în timpul anchetelor. El a explicat că a reușit recuperarea prejudiciului într-un dosar complex, care viza infracțiuni de contrabada cu țigări aduse din Republica Moldova.

O altă problema: sunt doar 2 polițiști care ascultă interceptările în dosarele de trafic de droguri. Interceptările sunt copiate pe blue-ray, dar nu ar există suporturi pentru citirea blue-ray-urilor.

Infractorii s-au specializat foarte mult, nu vorbesc absolut deloc pe telefon. Și ultimul infractor nu mai vorbește pe telefon decât să se întâlnească cu cineva. Vorbesc numai pe aplicații, pe video-call, pe snapchat, pe whatsapp.

Reușim să compensăm cu filajele făcute de colegii din Poliție, care au resursele limitate. Nu dispun de mașini, sunt doi, au un anumit program. Dacă depășesc programul de lucru, trebuie să li se dea libere. Li se impune să-și ia liber într-un anumit termen, dacă își iau liber într-un dosar complex, 30 de zile (perioada unui mandat de supraveghere în care poate fi interceptat și filat cel vizat de anchetă – n.red.), trebuie să ne descurcăm și noi la prelungire. Ne descurcăm foarte greu,” ridică din umeri Marius Daniel Nanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here