Iordache îi învrăjbește pe Barna și Orban. Liderul USR: „Cât de disperat ești Ludovic?” / Numirea „groparului” Justiției va fi atacată la CCR

Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul USR, Dan Barna, are o postare dură pe Twitter la adresa liderului PNL, premierul Ludovic Orban, după ce acesta a sugerat că voturile USR au contribuit la numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ.

„Cât de disperat eşti Ludovic? Nu iese guvernarea doar cu PMP şi UDMR? Atât de prost arată sondajele încât să ajungi la minciuni atât de ordinare despre USR?”, a scris Barna pe Twitter.

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consilului Legislativ, că aceasta arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest parlament trebuie să plece acasă.

El a susţinut că singurii parlamentari care au votat cu candidatul susţinut de PNL Augustin Zegrean au fost cei de la PNL. El a anunţat că după alegeri vor fi reformate toate instituţiile statului şi vor fi alungaţi „toţi politrucii PSD plantaţi împotriva bunului simţ”.

Liderul USR, Dan Barna, afirmă, miecuri, că ideea că USR ar fi votat pentru ca Florin Iordache să ajungă preşedinte la Consiliul Legislativ este „absurdă” şi acuză PNL că a avut parlamentari care au votat în favoarea acestuia. Barna consideră că „numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român”.

El a lăsat să înţeleagă că Florin Iordache ar fi fost sprijinit pentru a ajunge în fruntea Consiliului Legislativ şi de către parlamentarii USR. 

„PNL a avut candidat pe domnul Zegrean şi toate voturile pe care le-a obţinut domnul Zegrean sunt voturilor PNL. (…) După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile obţinute de Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ, asta e concluzia care se poate trage”, a explicat Orban.El a menţionat că singurii parlamentari care au votat cu Augustin Zegrean pentru preşedinţia Consiliului Legislativ au fost cei de la PNL.

Turcan: „Alegerea domnului Iordache este nelegală”

Vicepremierul Raluca Turcan consideră nelegală alegerea lui Florin Iordache la preşedinţia Consiliului Legislativ şi cere alegătorilor să nu-i mai voteze la alegerile parlamentare pe acei politicieni care l-au susţinut pe Iordache.

„Alegerea domnului Iordache este nelegală. Oricine poate să citească articolul 9 din Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Legislativ şi să vadă că preşedintele se alege cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Oricine a putut să voteze un preşedinte de Consiliu Legislativ ca Florin Iordache şi-a vândut şi sufletul şi morala şi ar trebui spulberat pur şi simplu la vot. Au dat această instituţie cu un rol esenţial în avizarea legilor în România în mâinile autorului sau conducătorului grupului infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea la acea perioadă”, a declarat, miercuri, vicepremierul Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Hotărârea Parlamentului de numire a lui Florin Iordache (PSD) în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de „voturi” pentru şi 43 „contra”.

Goană pentru a-l „placa” pe Iordache la CCR

Între timp, grupurile parlamentare ale USR vor sesiza la CCR numirile făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, precizează Dan Barna.

„Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituţională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puţin”, a scris Dan Barna miercuri pe Facebook. 

Barna precizează că USR a propus PNL marţi să boicoteze şedinţa plenului reunit pentru a bloca numirea lui Florin Iordache, însă Florin Roman a respins propunerea şi a spus că PNL va avea 113 parlamentari care să îl voteze pe Augustin Zegrean.

Și liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că grupurile parlamentare ale partidului vor ataca la Curtea Constituţională numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Plenul reunit a votat numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here