Iranienii au crezut că avionul de pasageri este … o rachetă de croazieră

sursa: Wikimedia Commons

Iranienii au crezut că avionul ucrainean plin cu iranieni pe care l-au doborât „din greșeală” era o rachetă de croazieră americană. Informația a fost dezvăluită de șeful forțelor aerospațiale ale Gărzilor Revoluționare. Generalul Amir Ali Hajizadeh a spus că a fost informat de incident pe 8 ianuarie, miercuri, imediat după ce lansase rachete împotriva a două baze americane din Irak.

Comandantul a spus că după ce a atacat obiectivele americane, apărarea iraniană a fost pusă în stare de alertă maximă și că primiseră informații că un contraatac cu rachete de croazieră era în desfășurare.

Operatorul de la baza antiaeriană de lângă Teheran a confundat avionul care tocmai decola cu o rachetă de croazieră, nu a obținut confirmarea din partea superiorilor din cauza dezordinii din comunicații și a decis singur că tragă când mai avea doar 10 secunde ca să ia o decizie, a spus generalul. Acesta a menționat că autoritățile civile iraniene au insistat în ultimele zile că avionul nu a fost doborât de o rachetă deoarece Gărzile Revoluționale nu le-au informat.

Amir Ali Hajizadeh a transmis, potrivit agenției de presă Tasnim, apropiată de Gărzile Revoluționare, că își asumă toată responsabilitatea pentru tragedie și că se pune la dispoziția autorităților.

Boeing vs Tomahawk

Imagini pentru tomahawk missile ground
Rachetă Tomahawk sursa: Muzeul Smithsonian

Un Boeing 737-800, precum cel ucrainean doborât, are o lungime de 39,47 metri, o înălțime de 12,55 metri și o anvergură de 35,79 metri. În comparație, o rachetă de croazieră Tomahawk are 5,56 metri lungime și un diametru de 52 de centimetri. În plus, cele două obiecte au amprente radar cu totul și cu totul diferite, ceea ce ridică multe semne de întrebare la explicația Teheranului

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here