Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman, în urma unui contencios cu SUA legat de sancţiunile impuse Teheranului

Sursa foto: X

Iranul a sechestrat joi un petrolier în zona Golfului Oman, drept represalii faţă de ”furtul” de către SUA a unei importante încărcături de petrol transportată de aceeaşi navă anul trecut, în contextul tensiunilor regionale, a anunţat presa de stat iraniană, preluată de France Presse, citată de Agerpres.

Agenţia pentru securitate maritimă britanică (UKMTO) şi societatea privat Ambrey au raportat joi mai devreme că persoane înarmate şi purtând uniformă militară au urcat la bordul navei „Sfântul Nicolae”, care înainte a purtat numele „Suez Rajan”, un petrolier gestionat de o companie greacă şi care navighează sub pavilionul Insulelor Marshall.

Autorităţile iraniene au confirmat între timp sechestrarea navei. „Marina Republicii Islamice Iran a sechestrat un petrolier american în apele Mării Oman, conform unei decizii a justiţiei” iraniene, a transmis agenţia de presă oficială Irna.

Această acţiune a fost întreprinsă „în urna încălcării comise de nava Suez Rajan în mai 2023 şi furtului petrolului iranian de către SUA”, adaugă aceeaşi agenţie, citând un comunicat al marinei iraniene.

Statele Unite au confiscat anul trecut de la bordul acelei nave o încărcătură de 980.000 de barili de petrol brut şi au iniţiat proceduri penale împotriva operatorului petrolierului pentru încălcarea regimului de sancţiuni impus Iranului. Proprietarul navei a pledat vinovat şi a primit o amendă de 2,5 milioane de dolari.

Grupul grec Empire Navigation, care operează acum petrolierul, a anunţat joi că a pierdut contactul cu nava şi cu cei 19 membri ai echipajului, 18 filipinezi şi un grec. Petrolierul plecase din portul irakian Basra cu o încărcătură de circa 145.000 de tone de petrol brut şi avea ca destinaţie portul turcesc Aliaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here