Israelul impune o nouă carantină la nivel național, chiar înainte de Anul Nou evreiesc. Locuitorii trebuie să își limiteze mobilitatea la 500 de metri în jurul caselor

breaking news

Guvernul israelian a aprobat impunerea unei carantine de trei săptămâni la nivel național, începând de vineri, pentru a limita răspândirea coronavirusului, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu, scrie Reuters. Liderul unui partid ultraortodox israelian și aliatul-cheie al prim-ministrului Benjamin Netanyahu și-a dat demisia din funcția de ministru duminică, în semn de protest împotriva planului de recarantinare generală în Israel începând cu sărbătorile de Anul Nou evreiesc, deși măsurile „necesare” ar fi putut, după el, să fi fost luate înainte, relatează AFP.

Decizia intră în vigoare de vineri, 18 septembrie, la ora locală 14:00, în ajunul vacanței de Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc). Până atunci, școlile rămân deschise.
În timpul carantinei, israelienii trebuie să își limiteze mobilitatea la 500 de metri în jurul caselor, a relatat Channel 12. Cu toate acestea, aeroportul Ben Gurion va rămâne deschis, a spus un alt canal TV.

Noile măsuri au fost aprobate după ce numărul cazurilor de coronavirus a crescut în ultimele săptămâni, iar premierul Benjamin Netanyahu este criticat pentru modul în care a gestionat pandemia și economia.
Netanyahu este așteptat să susțină un discurs televizat duminică seară cu privire la decizia guvernului său.


Cu câteva ore mai devreme, un ministru ultraortodox și-a dat demisia din guvern în semn de protest față de noua carantină națională. Yaacov Litzman, care a fost și ministru al Sănătății la începutul pandemiei înainte de a fi transferat la Locuințe, a acuzat guvernul că a încearcă să reimpună carantina începând cu sărbătorile de Anul Nou evreiesc – Yom Kippur (sau Ziua ispăşirii) care începe la asfinţitul soarelui în ziua de duminică, 27 septembrie – deși măsurile „necesare” ar fi putut, după el, să fi fost luate înainte.


De la începutul pandemiei, Israelul a închis școlile și afacerile neesențiale, a impus purtarea măștilor în locuri publice și le-a interzis cetățenilor să-și părăsească casele.
Primele focare de contagiune au fost identificate în sectoare sau orașe ultraortodoxe, unde măsurile de distanțare fizică nu au fost sau au fost puțin urmate.


Israelul are un număr total de 153.759 de cazuri, cu un bilanț zilnic de 1.037 în 24 de ore. Bilanțul total al deceselor este de 1.108, potrivit worldometers.info.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here