Israelul ar fi folosit un sistem de interceptare de comunicaţii portabil – ”StingRay” – în zona care înconjoară Casa Albă din Washington, potrivit informaţiilor publicate joi de site-ul Politico, relatează AFP. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a negat vehement informaţiile publicate de site-ul politico.com, informează BBC.

Potrivit Politico, responsabili americani cred că israelienii sunt cei care ar fi instalat sisteme de interceptare a apelurilor şi SMS-urilor în centrul capitalei americane în 2017.

Dispozitivele de supraveghere în miniatură, cunoscute sub denumirea de „StingRay”, păcălesc telefoanele pentru a le oferi locațiile și informațiile de identitate. Numiți în mod obișnuit International Mobile Subscriber Identity-Catchers – IMSI, aceștia pot capta conținutul apelurilor și utilizarea datelor. Dispozitivele „IMSI-catcher” permit interceptări într-o zonă limitată și sunt utilizate în special de poliţie.

În urmă cu doi ani, mai multe aparate au fost descoperite la Washington de ministerul american al Securităţii interne „în apropierea unor locuri sensibile precum Casa Albă„, a explicat guvernul în mai 2018. Persoanele care le-au instalat nu au fost niciodată identificate, precizează AFP.

Dispozitivele au fost destinate probabil să-l spioneze pe președintele Donald Trump, a spus unul dintre foștii oficiali, precum și pe primii săi asistenți și pe cei mai apropiați asociați – deși nu este clar dacă eforturile israeliene au avut succes.

Donald Trump este recunoscut pentru nepăsare în respectarea protocoalelor de securitate la Casa Albă. Politico a raportat în mai 2018 că președintele a folosit adesea un telefon mobil, insuficient securizat, pentru a comunica cu prietenii și confidentii. New York Times relata, ulterior, în octombrie 2018, că „spionii chinezi ascultă adesea” apelurile de telefonie mobilă ale lui Trump.

Mai mulţi foşti responsabili cu securitatea naţională a SUA au declarat pentru Politico că analizele efectuate de FBI şi mai multe agenţii de informaţii leagă scanerele descoperite de agenţi israelieni.

Aceste aparate trebuiau, cu siguranţă, să-l spioneze pe preşedintele Donald Trump” precum şi pe consilierii săi, a explicat unul dintre aceşti responsabili, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit Politico, nu se ştie dacă israelienii au reuşit să-şi îndeplinească scopurile.

Israelul, unul dintre principalii aliaţi ai SUA – alianță ce pare să se fi amplificat în timpul preşedinţiei Trump – a dezminţit cu fermitate aceste acuzaţii.

Israelul nu desfăşoară nicio misiune de spionaj în SUA„, a declarat ministrul de externe Israel Katz.

SUA şi Israel împărtăşesc între ele enorm de multe informaţii şi lucrează împreună pentru a preveni orice ameninţare şi a întări securitatea acestor două ţări„, a adăugat ministrul israelian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here