Italia: Cum se traduce victoria colpeșitoare a centrului-dreapta

Sursa: Pexels

Rezultatul alegerilor regionale din Umbria ”apasă pe umerii” secretariatelor diferitelor partide, ale celor care au câștigat și mai ales ale celor care au pierdut. Polemici care au afectat și bazele (fragile din naștere) ale Guvernului Conte bis. Şi nu numai, constată publicația Panorama, preluată de RADOR .

Victoria copleșitoare a centrului-dreapta a fost resimțită și la Palatul Quirinale, care a fost chemat de mai multe ori în cauză în ultimele zile.

Sunt mulţi italieni care doresc un nou executiv cu un alt lider „în stilul lui Mario Draghi”, o figură capabilă să aducă ceva mai multă seninătate și stabilitate la Palatul Chigi, în locul lui Conte, încurcat mereu de Renzi și Di Maio.

Citiți și: Bilanțul lui „Super Mario”, omul care a salvat euro cu trei cuvinte magice

Inutil de spus că vântul de furtună post-electorală a consolidat și mai mult această dorință de „remaniere”.

Numai că se pare că răspunsul preşedintelui Mattarella (indirect, ca de obicei) a fost sec: „După acest Guvern există doar alegerile”.

Aşadar, nimic Draghi, nici remaniere, sau vreun nou executiv. Alternativa guvernului Conte Bis sunt alegerile anticipate. Un vot care, printre altele, după alegerile regionale din Reggio Emilia de la sfârşitul lunii ianuarie, ar fi posibil chiar și din punct de vedere tehnic (două luni mai târziu, de exemplu, în martie).

Motivaţia politică există. Atunci când, în luna august, preşedinţia a dat undă verde noului guvern, a explicat clar că va fi un executiv cu un program larg şi nu un plasture care va face reforma economică după care va conduce Italia la alegeri anticipate.

Astfel încât o posibilă remaniere ar încălca această promisiune, un lucru inadmisibil pentru președintele Republicii care-şi ţine mereu cuvântul.

Acum, rămâne la latitudinea lui Renzi şi a Mişcării 5 Stele să rezolve problema, să găsească un acord, sau să decidă în ce măsură merită să rămână în această majoritate. Care riscă acum să devină o investiție, un pachet de acțiuni care îşi pierd din ce în ce mai mult valoarea, dar care mai devreme sau mai târziu va trebui vândut, altfel se pierde totul (începând cu Emilia Romagna).

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here