Japonia a înregistrat cea mai caldă lună septembrie din ultimii 125 de ani

Japonia a cunoscut cea mai călduroasă lună septembrie din ultimii 125 de ani, după ce a doborât deja recorduri în această vară, a anunţat Agenţia Naţională de Meteorologie (JMA), în timp ce lumea întreagă se îndreaptă spre recorduri de căldură, transmite AFP.

Temperatura medie în arhipelag în septembrie a fost cu 2,66 grade Celsius peste cea normală, a anunţat luni JMA.

Aceasta este cea mai ridicată cifră de când au fost introduse statistici comparabile în 1898, a precizat JMA într-un comunicat, care informase anterior că Japonia a cunoscut între iunie şi august cele mai ridicate temperaturi medii înregistrate vreodată, potrivit Agerpres.

Aceste observaţii sunt în concordanţă cu cele de pe întreaga planetă, pe cale să doboare în 2023 recordul anual de temperatură.

După ce a înregistrat deja cel mai cald trimestru din istorie în timpul verii boreale (iunie-iulie-august), lumea constată efectele schimbărilor climatice provocate de omenire şi întărite în ultimele luni de revenirea, deasupra Pacificului, a fenomenului ciclic El Nino, sinonim cu o încălzire suplimentară.

De asemenea, septembrie 2023 a devenit de departe cea mai caldă lună septembrie măsurată vreodată în Germania, Polonia, Elveţia şi chiar Franţa, unde agenţia naţională de meteorologie a anunţat vineri că temperatura medie pentru luna trecută a fost „între 3,5 şi 3,6 grade Celsius” peste cea din perioada de referinţă 1991-2020.

De asemenea, Marea Britanie a avut cea mai caldă lună septembrie, egalând recordul stabilit în 2006, a anunţat luni serviciul meteorologic local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here