Sursa: Facebook

Grecia şi Turcia „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est, a anunţat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

După discuţiile mele cu liderii grec şi turc cei doi aliaţi au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO şi să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente şi accidente în Mediterana de Est”, a postat Stoltenberg pe Twitter.

„Grecia şi Turcia sunt aliaţi preţioşi şi NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună”, a adăugat el.

„Rămân în strânsă legătură cu toți aliații interesați să găsească o soluție la tensiuni, în spiritul solidarității NATO”, mai spune secretarul general al NATO.

Turcia și Grecia sunt implicate de mai multe săptămâni într-un conflict care escaladează pe zi ce trece, generat de războiul pentru resursele naturale din Mediterana și de cursa pentru controlul asupra perimetrelor de explorare. 

Turcia a investit masiv în nave de foraj maritim care operează în Mediterana, dar și în Marea Neagră, și, ca o victorie, președintele turc Recep Erdogan a anunțat recent că țara sa a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria sa în Marea Neagră, în apropiere de perimetrul românesc Neptun Deep. 

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here