Joe Biden apelează la Bob Bauer, un cunoscut avocat democrat, în cazul documentelor clasificate de la biroul său privat

Preşedintele american Joe Biden apelează la un cunoscut avocat democrat, Bob Bauer (foto), pentru a-i gestiona răspunsul la investigaţia unui procuror special din SUA privind gestionarea de către acesta a documentelor clasificate, după descoperirea de documente la biroul său privat şi acasă, transmite Reuters, citată de News.ro.

Bauer va servi ca avocat personal al lui Biden în timpul unei anchete efectuate de consilierul special al SUA Robert Hur, un fost avocat american din Maryland, care a fost interpelat joi de procurorul general Merrick Garland pentru a examina dacă documentele clasificate au fost îndepărtate sau păstrate în mod necorespunzător.

Un purtător de cuvânt al lui Bauer a confirmat că îl reprezintă pe Biden, dar a refuzat să mai comenteze.

Casa Albă a declarat că documentele au fost ”deplasate din neatenţie” şi că cooperează pe deplin, dar a refuzat să răspundă la întrebări detaliate privind investigaţia.

Alegerea lui Bauer arată că Biden se bazează pe un cerc interior de încredere care i-a ghidat o mare parte din cariera sa politică recentă pentru a învinge consecinţele politice şi juridice ale anchetei, care vine în timp ce analizează dacă să candideze pentru realegerea în funcţia de preşedinte în 2024.

Republicanii, care controlează acum Camera Reprezentanţilor, sunt dornici să descrie administraţia lui Biden ca fiind afectată de scandal, deoarece fostul preşedinte Donald Trump, care şi-a anunţat candidatura pentru 2024, se confruntă cu investigaţii şi procese pentru documente clasificate, fraudă electorală şi plata impozitelor.
*Cine este Bob Bauer

Biden a apelat la Bauer, acum profesor de drept la Universitatea din New York, pentru ajutor pentru a decide dacă va candida la preşedinţie în 2020.

Ulterior, Bauer a servit drept consilier principal al campaniei lui Biden, conducând o armată de avocaţi care au monitorizat accesul la vot şi s-au luptat cu provocări legale din partea lui Trump, adversarul republican al lui Biden.

Bauer a jucat şi rolul lui Trump în pregătirea dezbaterii lui Biden.

Bauer a câştigat laude pentru gestionarea perioadei dificile de la alegeri până la anunţarea învingătorului patru zile mai târziu şi apoi prin tranziţia prezidenţială, când Trump a refuzat să admită înfrângerea şi a urmărit provocări legale noi şi fără succes pentru a-l împiedica pe Biden să preia mandatul.

Bauer a fost de multă vreme o parte importantă în cercurile juridice democrate, reprezentând ambele campanii prezidenţiale ale preşedintelui Barack Obama şi servind drept consilier al lui Obama la Casa Albă din 2009 până în 2011.

În timp ce lucra în calitate de consilier general al campaniei lui Obama în 2008, Bauer l-a ajutat pe Biden pentru a fi alegerea lui Obama pentru funcţia vice-preşedinte.

În acei ani, el a devenit, de asemenea, apropiat de Biden şi şi-a susţinut eforturile de a lua în considerare o candidatură pentru preşedinţie în 2016, chiar dacă alţii din administraţie l-au favorizat pe fostul secretar de stat Hillary Clinton, eventuala candidată democrată.

Biden, îndurerat de moartea fiului său Beau, în 2015, a refuzat în cele din urmă să candideze în 2016, după consultarea unui grup mic, inclusiv Bauer. Clinton a pierdut în faţa lui Trump, iar Biden a candidat patru ani mai târziu.

Cu barbă cenuşie şi cu o înfăţişare savantă, Bauer şi-a petrecut aproape întreaga carieră la firma de avocatură Perkins Coie, pornind de la practica de avocatură politică influentă a firmei.

Firme precum Perkins colectează milioane de dolari în ore facturabile de la partidele politice din SUA aflate în conflict în timpul sezonului electoral.

”Arăta şi are temperamentul profesorului de la facultate şi este un avocat şi un strateg dur”, a declarat pentru Reuters în 2020 profesorul de drept de la NYU Samuel Issacharoff, care a lucrat în subordinea lui Bauer în ambele campanii ale lui Obama.

Bauer s-a retras de la Perkins Coie în 2018 pentru a se concentra pe profesorat, dar a continuat să reprezinte pe unii clienţi în mod individual.

Este căsătorit cu Anita Dunn, o altă confidentă a lui Biden şi consilier principal la Casa Albă. Dunn este o arhitectă cheie a strategiei de comunicare a lui Biden, care a ajutat la luarea deciziilor privind personalul şi la elaborarea unui mesaj pentru a-i contracara pe oponenţii republicani.

Bauer va lucra acum cu avocaţii de la Casa Albă, în timp ce Biden răspunde la ancheta consilierului special.

Documente cu marcaje clasificate au fost găsite în ultimele luni atât la biroul personal al lui Biden, la un think tank din Washington, cât şi într-un garaj din casa lui din Delaware.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here