Joe Biden cere Congresului ”să acţioneze pentru a-i sancţiona mai dur” pe conducătorii băncilor prost gestionate.

Preşedintele american Joe Biden îndeamnă într-un comunicat ”Congresul să acţioneze pentru a-i sancţiona mai dur pe conducătorii unor bănci a căror proastă gestionare a contribuit la falimentul instituţiilor lor”, după falimentul Silicon Valley Bank (SVB) şi în contextul în care banca americană First Republic se află într-o poziţie proastă, relatează AFP, citată de News.ro.

În timp ce lumea bancară americană este zguduită de mai multe eşuări, şeful statului american subliniază că ”nimeni nu este mai presus de lege” şi că ”înăsprirea responsabilităţii are un efect descurajator important în vederea prevenirii unor cazuri viitoare de proastă gesiune”.

Biden constată că justiţia limitează în prezent capacitatea autorităţilor administrative de a acţiona şi consideră că ar trebui să fie ”mai uşor ca (autorităţile de) reglementare” să sancţioneze financiar băncile.

El le cere astfel congresmenilor americani să le dea o putere mai mare autorităţilor de reglementare şi mai ales Agenţiei Garantării Depozitelor (FDIC), organismul care intervine în cazul falimentelor bancare.

OPOZIŢIE CONSERVATOARE ISTORICĂ

Joe Biden vrea ca acest organism să poată ”să ceară (înapoi)” remuneraţiile plătite bancherilor vinovaţi, să le impună amenzi şi să le interzică să mai profeseze în acest sector.

Rămâne de văzut cum va fi primit apelul şefului statului, în contextul în care Partidul său Democrat deţine controlul în Senat, însă Camera Reprezentanţilor este dominată de opoziţia republicană.

Conservatorii sunt în general ostili oricărei însăpriri a reglementării bancare.

Apelul lui Biden către Congres intervine după ce lumea bancară americană a fost zguduită de falimentul Silicon Valley Bank (SVB), o instituţie cu legături cu lemea tech, şi de dificultăţi ale Signature Bank, o instituţie newyorkeză.

Joi, un grup de mari bancheri americani a sărit în ajutorul altei instituţii, First Republic, considerată următorea verigă slabă a sistemului.

Însă această salvare nu a oferit prea mult timp asigurări pieţelor, care erau în continuare febrile vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here