Judecătorul Cristi Dănileţ a câştigat definitiv procesul în care a contestat excluderea din magistratură

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, luni, că a câştigat definitiv procesul în care contesta excluderea din magistratură pentru filmuleţe postate pe Tik Tok. Decizia instanţei este definitivă, dar judecătorul anunţă că mai are două procese pe rol. Înalta Curte a înlocuit măsura cu avertisment, iar în 16 decembrie intră în vigoare o nouă lege care prevede că fapte de acest fel nu vor mai fi sancţionate deloc.

Am câştigat procesul cu CSM. Primul, din cele trei”, anunţă, luni, pe Facebook, Cristi Dănileţ.

Acesta mai spune că, în 13 dec 2021, a fost sancţionat de CSM ”la modul cel mai drastic: pentru două filmuleţe ce ţin de viaţă privată postate pe TikTok”.

Am fost sancţionat cu EXCLUDEREA. Din cele 6 sancţiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deşi soluţia nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcţie: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alţi judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu şi am fost lăsat fără niciun fel venituri (deşi am o mamă şi o fiică în întreţinere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”, a mai spus Dănileţ.

Potrivit acestuia, legea prevede că CSM trebuie să motiveze soluţia în mod obligatoriu în 20 de zile.

Am primit motivarea după…6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanţa de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancţiunea dată de CSM este greşită şi a schimbat-o în AVERTISMENT, adică cea mai puţin severă din cele şase sancţiuni posibile”, a mai scris Dănileţ.

Potrivit acestuia, în 16 dec. 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraţilor.

Fapte de genul celei comise de mine şi pentru care am fost sancţionat, totuşi, NU VOR MAI FI ABATERI. Aşadar, am fost suspendat degeaba. Şi, totuşi, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancţiuni împotriva mea, tot cu excludere şi tot cu suspendare pe parcursul soluţionării recursului. Urmează recursurile şi acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluţiilor”, a mai transmis judecătorul.

Sunt alte vremuri! Bucurați-vă și profitați de ridicarea MCV și primirea în Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here