Judecătorul Cristi Danileț, exclus pentru a doua oară din magistratură

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a decis, miercuri, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ, pe care Inspecţia Judiciară îl acuză că face parte dintr-o formațiune  politică şi că a participat la acţiuni politice. Decizia poate fi contestată.

Cu majoritate, magistraţii au decis să admită acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară pentru abaterea disciplinară constând în încălcarea interdicţiei de a face parte din formaţiuni politice şi pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

Aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a decis, miercuri, Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM.
A fost formulată și o opinie separată în sensul respingerii în totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară ca neîntemeiată, potrivit News.ro.
Totodată, CSM a decis să respingă ca neîntemeiată o altă acțiune disciplinară care se referea la încălcarea interdicției de a desfășura activități economice și de a formula public opinii despre procese pe rol. ”Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru faptele constând în încălcarea interdicţiei de a desfăşura activităţi economice şi de a-şi exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs (…) ca neîntemeiată”, a decis CSM tot miercuri.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Dănileț precizează:
”Azi CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe TikTok), pentru că:

– fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „aliantele electorale”, „aliantele politice” si „ONG-urile care reprezinta minorităţi şi candideaza la alegeri”, ceea ce nu este cazul in speţă;

– am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat „formaţiune politică” de către CSM”, a scris, miecuri, Cristi Dănileţ pe Facebook.

Potrivit acestuia, cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit.

”Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi incălcat statutul propriu”, a mai scris Dănileţ.

Cristi Dănileț a fost propus de USR pentru postul de judecător la Curtea Constituțională care va rămâne vacant în această vară după încheierea mandatului lui Valer Dorneanu, însă nu a primit votul Parlamentului.

Anul trecut, CSM a mai emis o decizie de excludere din magistratură pentru Dănileţ, aceasta fiind contestată.

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură pentru „manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare”.

Magistratul spunea că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here