În Portugalia, una dintre ţările cu cea mai ridicată acoperire vaccinală, numărul cazurilor de coronavirus este în creştere accentuată

Varianta Omicron BA-5 a devenit dominantă în Portugalia, ţară care se confruntă în prezent cu un nou vârf de cazuri COVID-19 în ultimele săptămâni, potrivit autorităţilor sanitare, informează AFP, citată de Agerpres. Portugalia a început și administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor în vârstă şi rezidenţilor de la căminele de bătrâni, a anunţat în urmă cu o săptămână Direcţia Generală de Sănătate (DGS), relatează Xinhua.

Subvarianta BA-5, detectată pentru prima dată în Portugalia la sfârşitul lunii martie, cunoaşte ”o creştere accentuată” şi era ”dominantă” pe teritoriul ţării pe 23 mai. Se află la originea a ”aproape 80% dintre noile cazuri”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Institutului naţional de sănătate (INSA), care a publicat marţi seară un raport referitor la COVID-19.

Propagarea acestei subvariante a ”coincis cu ridicarea numeroaselor restricţii sanitare” după renunţarea la obligativitatea purtării măştii în cea mai mare parte a spaţiilor închise urmată de desfăşurarea a numeroase evenimente cu participarea unui număr mare de persoane, a explicat pentru AFP Gustavo Tato Borges, preşedintele Asociaţiei naţionale a medicilor din sănătate publică.

Guvernul portughez a decis să ridice, pe 21 aprilie, obligativitatea purtării măştii în interior, cu excepţia mijloacelor de transport în comun şi a unităţilor sanitare.

Portugalia se confruntă cu o recrudescenţă a numărului de cazuri noi. Ţara a înregistrat 157.502 de cazuri între 10 şi 16 mai, echivalentul unei creşteri de 58% în comparaţie cu săptămâna precedentă, potrivit celui mai recent raport al Direcţiei generale de sănătate, care publică doar rapoarte săptămânale.

”În realitate, ar putea fi vorba despre de două ori mai multe cazuri”, a subliniat Borges, precizând că situaţia este însoţită de o creştere a mortalităţii după decesul a 191 de persoane în această perioadă. ”Mortalitatea urmează să crească în continuare” în următoarele săptămâni, a mai spus el.

Pentru a contracara această creştere a numărului de cazuri noi, guvernul a reintrodus miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii, disponibile pe reţetă medicală.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a făcut recent un apel la vigilenţă, estimând că subvariantele Omicron BA-4 şi BA-5, identificate pentru prima dată în Africa de Sud la începutul anului, ar putea fi la originea unui focar de noi cazuri.

Portugalia a început administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor în vârstă şi rezidenţilor de la căminele de bătrâni, a anunţat luni Direcţia Generală de Sănătate (DGS).

Administrarea celui de-al doilea booster a fost iniţial programată pentru începutul toamnei acestui an, însă a fost devansată din cauza creşterii numărului de noi infectări în Portugalia.

Potrivit DGS, săptămâna aceasta persoanele peste 80 de ani vor putea primi cea de-a patra doză în centrele de vaccinare sau în centrele medicale.

Comisia tehnică pentru vaccinare împotriva COVID-19 (CTVC) a DGS a recomandat cel de-al doilea booster pentru a îmbunătăţi „protecţia celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei, având în vedere creşterea actuală a numărului de cazuri noi”.

DGS estimează că aproximativ 750.000 de persoane ar urma să fie imunizate în următoarele patru luni, inclusiv cele care se recuperează după COVID-19 în această perioadă.

Ulterior, a doua doză booster va fi oferită copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani şi persoanelor imunodeprimate.

Portugalia este una dintre ţările cu cea mai ridicată acoperire vaccinală din lume, mai notează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here