Justiția din România îl declară nevinovat pe „Nicu Patron”, „hoț în lege” și unul dintre cei mai periculoși interlopi din Mafia Rusă

Foto: Rise Project

Unul dintre cei mai temuți membri ai lumii interlope de la Chișinău, Ioan Gușan, zis „Nicu Patron”, a fost declarat nevinovat, luni, de Curtea de Apel București. Decizia poate fi contestată cu apel la Înalta Curte, scrie Ziare.com.

„Nicu Patron”, care deține titlul de „hoț în lege”, acordat mafioților din fostul spațiu sovietic, a fost trimis în judecată de DIICOT, fiind acuzat că a înființat două fabrici clandestine de țigări. El fusese condamnat inițial, în noiembrie 2016, la 14 ani și opt luni de închisoare, dar Înalta Curte a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului.

Potrivit minutei Curții de Apel București, din 14 septembrie 2020, Ioan Gușan a fost achitat de Curtea de Apel București deoarece „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

Curtea de Apel București a dat mai multe achitări în acest caz, în cazul complicilor lui „Nicu „Patron, dar și câteva condamnări. Întreagă minută a judecătorilor, pe portalul instanțelor.

Acuzațiile DIICOT

În dosarul DIICOT, în care a și fost arestat timp de doi ani, mafiotul moldovean este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Pe scurt, „Nicu Patron” este acuzat că și-a investit banii negri în două fabrici ilegale de țigări în România.

Ioan Gușan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine, în Brașov și Clinceni (Ilfov), și a angajat personal calificat. Afacerea ilegală a lui Gușan era extrem de profitabilă, cele două fabrici produceau câte 260.000 de țigarete în patru ore de muncă. Tutunul vrac era adus din Bulgaria, iar muncitorii erau din Republica Moldova.

A angajat un asasin pentru uciderea unui milionar rus

Procurorii DIICOT au explicat că „Nicu Patron” a fost încoronat „hoț în lege”, titlul fiindu-i acordat de liderii grupărilor criminale aflați la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli” cu circuit închis, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane.

El este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și „judecarea” celor care încalcă disciplină în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidență și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu.

Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale că „lider suprem”. Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbuntov.

Potrivit unui articol Rise Project, la începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost „botezat” drept „vor v zakone” – ceea ce în rusă înseamnă „hoț în lege”.

Gruparea „Patron” este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit „obceac”, în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. „Hoții în lege” se bucură de acest statut toată viață și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației.

Teritoriul tradițional al grupării „Patron” include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here