Kadîrov vrea și el mercenari: „Intenţionez să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigojin”

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruse Cecenia, spune duminică, într-o postare pe Telegram, că într-o zi intenţionează să-şi înfiinţeze propria companie militară privată după modelul grupului de mercenari Wagner Group al lui Evgheni Prigojin, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Ascensiunea Wagner şi a altor grupuri de mercenari în afara structurilor tradiţionale de comandă militară rusă a stârnit îngrijorări în rândul diplomaţilor că astfel de grupuri ar putea reprezenta într-o zi o ameninţare la adresa stabilităţii în Rusia.

În postarea sa de pe Telegram, Kadîrov spune că Wagner, care a luptat alături de trupele ruseşti în Ucraina, a obţinut „rezultate impresionante” şi crede că societăţile militare private sunt o necesitate.

„Când serviciul meu în slujba statului se va încheia, intenţionez în mod serios să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigojin şi să creez o companie militară privată. Cred că totul va funcţiona”, afirmă Kadîrov, care este şeful Republicii Cecenia din 2007.

Atât Kadîrov, cât şi Prigojin îşi conduc forţele din Ucraina în mare parte în mod autonom faţă de Înaltul comandament al Rusiei. Deşi aliaţi fermi ai preşedintelui Vladimir Putin, ei s-au pronunţat împotriva conducerii militare a ţării, pe care au criticat-o în repetate rânduri pentru modul în care duce războiul din Ucraina.

Cei doi bărbaţi au format o alianţă tacită, amplificându-şi reciproc criticile la adresa Ministerului Apărării. Tot mai multe dovezi sugerează însă că Kremlinul a luat măsuri pentru a limita ceea ce se consideră a fi influenţa politică excesivă a lui Prigojin, ordonându-i să înceteze criticile publice la adresa Ministerului Apărării şi sfătuind în acelaşi timp presa de stat să nu-i mai menţioneze numele lui sau al lui Wagner, scrie Reuters.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 358 și 359

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here