Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a reacționat miercuri după-amiază la decizia CCR privind conflictul Guvern-Președinție.

Șeful statului a declarat că va lua o decizie cu privire la revocarea și numirea miniștrilor doar după ce va fi publicată motivarea hotărârii CCR, insistând totodată că blocajele produse au la origine refuzul premierului de a se prezenta în fața Parlamentului.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

  • Curtea Constituţională a luat astăzi în discuție actuala situație politică. Și, prima observație pe care aș face-o – decizia de astăzi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni, acum. Un lucru este cert,  Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte, prin plecarea ALDE de la guvernare și Prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere.
  • Constat astăzi, cu satisfacție, că și Curtea Constituțională a României a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare.
  • Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul Curții Constituționale, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei Prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.
  • Acum, deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României, de astăzi, le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare.
  • Dar, dacă doamna Prim-ministru Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: „doamna Prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare!”

Ieșirea publică a șefului statului vine la scurt timp după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat pe sesizarea depusă de Viorica Dăncilă, privind un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție.

Astfel, potrivit deciziei de miercuri a CCR, președintele trebuie să numească miniștrii interimari, iar premierul este obligat să se prezinte în fața Parlamentului pentru un vot de încredere.

Citiți și: Reacția lui Dancilă la decizia CCR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here