Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat astăzi pe Ludovic Orban în calitate de premier, pentru a forma un nou guvern. ”Îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern”, a anunțat președintele Iohannis.

Avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, care a dorit să repare greşelile guvernelor pesediste, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după consultările de joi de la Cotroceni.

În schimb, pe de altă parte, PSD doreşte să oprească lucrurile”, a arătat şeful statului, dând exemplul alegerii în două tururi a primarilor.

Soluţia corectă în această situaţie este întoarcerea la electorat, mai simplu spus înseamnă alegeri anticipate, prima mea opţiune” – a precizat Klaus Iohannis.

La consultări de la Cotroceni, unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid în privința alegerilor anticipate. „Până atunci, facem următorul pas foarte concret – desemnarea lui Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern”, și-a încheiat Klaus Iohannis declarația de presă.

În cursul zilei de joi, șeful statului a avut mai multe consultări cu partidele politice. Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a prezentat preşedintelui decizia liberalilor de a susţine întrunirea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Propunerea de premier este în conformitate cu hotărârea Consiliului Naţional, în persoana preşedintelui partidului, subsemnatul, Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui decizia Partidului Naţional Liberal de a susţine întrunirea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban.

În opinia sa, alegerile anticipate sunt necesare pentru a asigura o reprezentare corectă în Parlament a opţiunilor actuale ale electoratului.

România are nevoie de o bună guvernare, România are nevoie de un parlament cu adevărat reprezentativ, format din oameni oneşti, competenţi, dedicaţi servirii interesului public, care să reprezinte cu adevărat interesele, obiectivele şi aspiraţiile cetăţenilor români. România are nevoie de un parlament care să fie oglinda fidelă a opţiunilor actuale ale cetăţenilor români şi care să poată stabili o majoritate stabilă, care să susţină un guvern care să pună în practică măsurile de reformă, de modernizare, de dezvoltare a României într-un ritm cât mai rapid„, a precizat liderul PNL.

El a adăugat că i-a prezentat preşedintelui Iohannis şi o altă decizie luată în Consiliul Naţional al PNL, aceea ca parlamentarii partidului să participe la procedurile de învestire a două guverne, dar să nu voteze învestirea, pentru a permite dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate.

Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt în continuare alături de noi, pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul demis s-a declarat „foarte mulţumit” de echipa guvernamentală şi a afirmat că, din punctul său de vedere, poate continua „în aceeaşi formulă” dacă va fi desemnat să formeze noul guvern.

„Luni vom avea o reuniune a Biroului executiv în care vom lua decizia legată de componenţa guvernului, de programul de guvernare, dar după ce vom aştepta decizia preşedintelui României”, a precizat liderul liberal.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat joi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de a-l desemna premier pe Remus Pricopie.

În urma votului de ieri din Parlament, după ce moţiunea de cenzură a trecut cu 269 de voturi şi Guvernul Orban a fost demis, am fost invitaţi azi de preşedintele României, constituţional, să luăm parte la consultări. Am venit cu aceeaşi propunere pe care o cunoaşteţi deja, în persoana domnului Remus Pricopie – prim-ministru. În acest moment, decizia aparţine preşedintelui României, pentru ce durată – mai scurtă sau mai lungă – se va desfăşura această criză guvernamentală şi politică„, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că aşteaptă decizia preşedintelui cu privire la desemnarea premierului şi în acest sens a convocat conducerea partidului pentru luni, 10 februarie.

Domnul profesor Pricopie chiar este o propunere serioasă şi preşedintele României a luat act de propunerea noastră. Momentan, decizia aparţine preşedintelui României. Preşedintele decide cât de scurtă sau lungă este această criză guvernamentală”, a mai spus liderul PSD.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exprimat joi îndoiala în ce priveşte legalitatea nominalizării lui Ludovic Orban ca prim-ministru, după ce a trecut moţiunea de cenzură, menţionând că PSD va cere lămuriri în acest sens.

Am luat şi eu act din presă de auto-propunerea domnului Orban din nou de a fi primul ministru al României, după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moţiune de cenzură post-decembristă. (…) Nu ştiu nici cât de legală este tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea. Nu sunt specialist în Constituţie, dar cu certitudine vom cere lămuriri până se va ajunge la un vot în Parlament. (…) Domnul Orban dovedeşte că în continuare nu iese din logica abuzului de putere şi, mai nou, din logica ordonanţelor date noaptea, fără avize, şi a încălcării Constituţiei şi de a crea un conflict constituţional juridic între Guvern şi Parlament. Domnul Orban ar trebui să respecte Parlamentul şi legile ţării şi mai ales Constituţia„, a mai precizat Ciolacu, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să-l desemneze pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie, care să formeze un guvern de uniune naţională.

Propunerea noastră a fost domnul Remus Pricopie, însă nu pentru un guvern PSD – Pro România, ci pentru un guvern de uniune naţională, în care domnul Pricopie să-şi aleagă miniştrii cu care să ne treacă peste o perioadă evidentă de criză politică, care poate însă degenera şi într-o criză economică şi socială. Pentru că prelungirea situaţiei actuale (…) înseamnă că în perioada următoare nu se pot adopta acte esenţiale, rectificare bugetară, de exemplu”, a declarat Victor Ponta.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

Constituţia prevede nişte paşi care sunt extrem de anevoioşi şi consumatori de timp. Drumul până la alegerile anticipate înseamnă aproximativ patru luni de zile, care creează o serie de consecinţe defavorabile. Constituţia României nu este una care să faciliteze recurgerea la soluţia alegerilor anticipate, din contră. (…) Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează în toată această perioadă un imens blocaj legislativ, economic. (…) De aceea i-am spus preşedintelui că ni se pare această soluţie nepotrivită, mai ales că economia de timp la care se ajunge este una nesemnificativă. Alegerile anticipate ar putea să fie organizate cu aproximativ trei – patru luni înainte de alegerile la termen”, a declarat Tăriceanu.

El a precizat că ALDE nu a venit cu nicio propunere de prim-ministru, însă există deschidere pentru discuţii în vederea susţinerii unui viitor guvern.

Am spus că ALDE nu are o propunere de prim-ministru. Am explicat că mai firesc e ca o propunere de prim-ministru să vină din partea partidelor care au ponderea cea mai mare în Parlament şi că avem toată deschiderea să discutăm cu partidele politice găsirea unei soluţii de agregare a unei majorităţi care să poată (…) să dea votul de susţinere pentru viitorul prim-ministru. Acest lucru nu este foarte simplu, având în vedere că PNL am înţeles că s-a poziţionat oficial, spunând că nu vor vota primul ministru Orban în cazul în care va fi desemnat. Suntem într-o situaţie nefirească (…), pentru că ambiţia este de a se ajunge la anticipate cu orice preţ. Dar sigur că nu refuzăm niciun fel de discuţie„, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea sa nu a prezentat un candidat propriu pentru funcţia de premier şi nu îl va susţine nici pe cel al PSD.

Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcţia de prim-ministru. (…) Votul pe moţiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a menţionat că a discutat cu preşedintele Iohannis şi despre ordonanţa de urgenţă care aduce modificări legislaţiei referitoare la alegerile parlamentare şi i-a transmis că este necesar să fie atacată la Curtea Constituţională.

„Am spus că sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate, legate de proceduri şi de cadrul legislativ. Dacă ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată în noaptea de marţi spre miercuri (…) va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci trebuie sesizată Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului şi trebuie să aşteptăm clarificări, în sensul de a vedea dacă sunt chestiuni neconstituţionale. Fiindcă reducerea termenului de la 90 la 50 de zile e ok, în schimb modificarea sistemului privind locul unde votează cetăţenii nu se poate accepta. În România avem un sistem pentru alegeri parlamentare bazat pe liste judeţene, mandatele în fiecare judeţ sunt calculate în funcţie de numărul de locuitori din judeţul respectiv. Dacă fiecare votează acolo unde doreşte, se bulversează totul”, a precizat Kelemen Hunor.

El consideră că prevederile din ordonanţa de urgenţă reprezintă „o schimbare mascată” a sistemului electoral, ceea ce nu poate fi acceptat.

Liderul UDMR a mai afirmat că nici organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeaşi zi cu alegerile locale nu ar respecta Constituţia. În opinia sa, alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate cel mai devreme pe 5 iulie.

Preşedintele USR, Dan Barna, a reiterat miercuri că Alianţa USR PLUS susţine dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, dar dacă nu va exista o majoritate în acest sens, alianţa este pregătită să participe la o guvernare care să vizeze prioritar revenirea la alegerile de primari în două tururi.

Dan Barna a menţionat că i-a prezentat preşedintelui Iohannis şi o propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloş.

Am făcut şi propunere de premier, nu este nicio surpriză, propunerea de premier a Alianţei USR PLUS este Dacian Cioloş. Constituţia, jocul democratic prevăd acest mecanism şi suntem prezenţi, am făcut această nominalizare preşedintelui tocmai pentru a avea toate opţiunile în construcţia (…) proiectului de anticipate şi pentru a avea şi alternativele în cazul în care acest proiect va fi blocat în Parlament„, a mai spus Dan Barna.

Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate”, a declarat Paşcan.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, la Palatul Cotroceni, și cu delegaţia minorităţilor naţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Delegaţia minorităţilor naţionale a fost formată din: Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Iulius Firczak, Daniel Vasile şi Gabriel Grosaru.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here