O anchetă publicată de direkt36.hu dezvăluie că influentul om de afaceri Klaus Mangold, un apropiat al lui Vladimir Putin, s-ar afla în spatele deciziei premierului maghiar Viktor Orbán de a oferi asistența financiară companiei germane Audi. Jurnaliștii sugerează că demersul lui Klaus Mangold dezvăluie o conexiune între relațiile Germania-Ungaria-Rusia.

„Chiar dacă producătorul auto german Audi a câștigat profit de sute de milioane de euro în fabrica sa din Győr, Ungaria, prim-ministrul Viktor Orbán a considerat totuși că este important să ofere asistență financiară companiei, din cauza impactului economic al COVID-19. Într-o vizită oificilă la fabrică, la jumătatea lunii iunie, Orbán a declarat că aceasta este fortăreața și mândria sectorului industrial ungar”, relatează publicația direkt36.hu.

Potrivit informațiilor publicate, Guvernul maghiar a acordat întotdeauna o atenție specială producătorilor de mașini germani, care deținu puncte de producție în Ungaria, pe motiv că aceștia ar contribui cu aproximativ 5% la PIB-ul Ungariei.

Industria auto germană și relațiile economice mai largi sunt atât de importante pentru guvernul maghiar, încât chiar a contractat un consilier special pentru facilitarea acestora”, mai relatează publicația.

Este vorba despre Klaus Mangold, un om de afaceri influent german, care a ajutat anterior guvernul Ungariei să netezească negocierile cu Rusia și Uniunea Europeană pentru construirea unei noi centrale nucleare.

Detalii despre atribuțiile lui Mangold reies din contractele de consultanță semnate în ultimul an și jumătate între guvernul ungar și Mangold Consulting, compania deținută de omul de afaceri german.

Mangold a fost selectat pentru aceste servicii de consultanță fără licitații, iar valoarea celor șapte contracte ale sale se ridică la un milion de euro în total”, scrie Direkt36.

Mangold, cunoscut în presa germană și sub numele de „Mr. Rusia” pentru rețeaua sa extinsă din elita politică și de afaceri rusă, este prezent în cele mai înalte cercuri de afaceri din Europa, de zeci de ani. El a sfătuit guvernul ungar din 2013, cu accent pus în principal pe problemele rusești.

Am trimis întrebări Ministerului Inovației și Tehnologiei contractante despre activitățile consultantului german, precum și lui Klaus Mangold, dar nu am primit încă niciun răspuns”, relatează Direkt36.

Mangold, în vârstă de 77 de ani, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în conducerea de vârf a diferitelor corporații germane. La începutul anilor 1990, el a colaborat cu compania germană de corespondență Quelle. În acea perioadă l-a întâlnit pe viitorul președinte rus Vladimir Putin, cu care s-a împrietenit.

Între 1995 și 2003, a ocupat funcții la nivel executiv în compania germană Daimler. Ulterior, a devenit membru al consiliilor de administrație ale mai multor companii germane și franceze importante, furnizând totodată servicii de consultanță. A pus la cale numeroase acorduri între reprezentanții economici și politici ruși și europeni.

Primul contact mai strâns al lui Mangold cu guvernul maghiar datează din 2012, când fostul ministru și partenerul său de vânătoare János Lázár l-au prezentat premierului Viktor Orbán. Ulterior, Mangold a jucat important în culise, în netezirea pregătirilor negocierilor ruso-ungare privind extinderea centralei nucleare de la Paks.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here