KOMMERSANT | Cum arată criza „perfectă” de piese de schimb pentru telefon, tabletă, calculatoare

Sursa: Pixabay

Din cauza penuriei de componente, centrele de service din Rusia încep să folosească piese deopotrivă de la dispozitive noi și folosite, pentru repararea smartphone-urilor, laptopurilor și altor echipamente electronice, scrie Kommersant. Potrivit publicației citate, se așteaptă o creștere a fenomenului și cel puțin dublarea termenelor în care sunt făcute reparațiile: echipamentele aduse în Rusia prin importuri paralele vor trebui trimise în țările de destinație inițială.

<< Surse Kommersant de pe piața electronicelor spun că, pe fondul lipsei de componente pentru repararea smartphone-urilor, tabletelor, laptop-urilor și a altor echipamente, service-urile rusești sunt nevoite să demonteze gadget-uri noi pentru piese de schimb și să totodată să folosească piese de la dispozitivele uzate. După începerea operațiunii militare speciale în Ucraina, o serie de producători de echipamente au anunțat că încetează să mai livreze dispozitive și piese de schimb către Rusia, printre care se numără Apple, Samsung, Dell, Asus și alții. Centrele de service de reparații Apple au declarat săptămâna trecută că timpul de reparare a dispozitivelor ar putea fi de până la o săptămână din cauza lipsei de piese de schimb (vezi Kommersant pe 22 iunie).

Situația se complică și mai mult prin debutul vânzării în Rusia de echipamentele importate prin importuri paralele.

Potrivit retailerilor, costurile service-ului și organizarea acestuia, care anterior fuseseră suportate de producători, au fost acum transferate distribuitorilor.

Din cauza noilor scheme de livrare, se poate prelungi și perioada de soluționare a problemelor în garanție. Prin importuri paralele, este planificată în principal furnizarea de gadgeturi destinate țărilor UEE. „Electronica este înregistrată într-una dintre țările UEE – de exemplu, în Kazahstan sau Kârgâzstan – precum și, de exemplu, în Serbia sau Muntenegru. Conform cerințelor producătorului, service-ul în garanție ar trebui efectuat în aceste țări”, a explicat una dintre sursele Kommersant. Prin urmare, a adăugat el, distribuitorii vor trebui să trimită echipamente pentru reparații într-una dintre aceste țări, ceea ce va dubla, cel puțin, timpul. „Situația este complicată de faptul că, de exemplu, anterior nu fusese livrat în Kazahstan volumul de piese necesare reparațiilor de acum, ci mare parte venise direct în Rusia”, clarifică interlocutorul Kommersant.

Potrivit lui Dmitri Kravcenko, CEO al Acer Rusia, aproximativ 90% dintre reparații erau efectuate anterior în termen de cinci zile lucrătoare, dar acum termenele pot fi mai lungi, în funcție de disponibilitatea componentelor.

„Acele piese de schimb care nu pot fi obținute din străinătate, încercăm să le compensăm prin dezasamblarea altor produse, așa-zișii donatori”, a confirmat domnul Kravcenko.

El a precizat că pentru bunurile importate folosind importuri paralele, garanția de la Acer nu va fi deloc disponibilă, toate obligațiile fiind suportate fie de importator, fie de vânzător. Cei de la firma re:Store spun că nu este posibilă repararea de produse „paralele” în service-urile autorizate Apple. M.Video-Eldorado a declarat doar că intenționează să continue să lucreze cu centrele de service existente.

Potrivit Profi, serviciul online de găsire a specialiștilor, în al doilea trimestru prețul reparării smartphone-urilor a crescut deja cu 11% de la an la an și cu 5% față de primul trimestru, iar în cazul laptopurilor – cu 6% în ambele cazuri.

(…)

Potrivit lui Aleksei Dudin, șeful departamentului de dezvoltare al Rețelei de clinici de calculatoare, costul mediu al serviciilor de reparații a rămas la același nivel, dar prețul pieselor de schimb a crescut, în ciuda „rublei puternice”.

Potrivit acestuia, vânzătorii de echipamente sunt interesați în primul rând de provizii adecvate, deoarece acest lucru reduce la minimum pierderile din anulări. „Dacă produsul nu este reparat în garanție, înseamnă că retailer-ii sau distribuitorii vor trebui să-l cumpere de la clientul final și, deoarece nu toți producătorii au rămas în FR, produsul nu le va fi returnat lor, ci va fi agățat în bilanțul retailer-ului sau al distribuitorului”, spune el. >>

MEDUZA | Guvernatorul care a reînviat politic „călcând” pe cadavrele războiului din Ucraina. „Trofeul” Mariupol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here