„Remanierile” de la vârful armatei ruse, care reflectă frustrările acumulate în Ucraina

Sursa: Kremlin.ru

<< Declarațiile oficiale și filmările publicate de Ministerul Apărării al Rusiei sugerează că, în primul rând, Kremlinul a reorganizat structura de comandă militară a țării în ultimele săptămâni, potrivit analiștilor, deoarece ofensiva rusă în curs de desfășurare în Ucraina aduce puține câștiguri teritoriale >>, scrie James Beardsworth, pentru The Moscow Times.

<< Apariția ministrului adjunct rus al Apărării, Ghenadi Jidko (foto), alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o vizită în estul Ucrainei, în weekend, a dus la speculații potrivit cărora Jidko ar fi fost numit noul comandant al campaniei militare a Rusiei.

Generalul Alexander Dvornikov, care ar fi fost anterior responsabil de ofensiva rusă, nu a fost văzut în public de săptămâni întregi.

„Se pare că se confirmă faptul că generalul colonel Gennadi Jidko este comandantul forțelor ruse din Ucraina”, a scris pe Twitter analistul militar Rob Lee, pe baza filmărilor Ministerului Apărării.

O restructurare a comandamentului superior al Rusiei este probabil o încercare a Moscovei de a îmbunătăți performanța forțelor sale armate din Ucraina, care nu au reușit să facă progrese rapide, în ciuda superiorității semnificative, în muniție și echipament.

„Rotațiile drastice în cadrul armatei ruse, dacă sunt adevărate, nu sunt acțiuni întreprinse de o forță aflată în pragul unui succes major”, consideră Institutul pentru Studiul Războiului, un grup american de experți.

În ciuda unor victorii semnificative în estul Ucrainei, lângă orașul Popasna și orașul strategic Sievierodonețk în ultimele săptămâni avansul Rusiei a fost lent și, potrivit analiștilor, probabil a dus la rate mari de victime.

Comandamentul rus „face experimente din cauza unor probleme [pe câmpul de luptă] și încearcă să nu piardă acest război”, a declarat analistul militar independent Pavel Lujin, pentru The Moscow Times.

Zvonurile legate de promovarea lui Jidko au fost raportate pentru prima dată la începutul lunii iunie, de către Conflict Intelligence Team, o instituție independentă de investigație.

Înainte de a fi numit, anul trecut, ca adjunct al ministrului apărării, responsabil cu activitatea „militar-politică”, Jidko fusese șef al Districtului Militar de Est și a fost implicat în intervenția militară a Rusiei în Siria, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.

Se zvonește că numirea sa ar putea însemna că Rusia caută să aducă operațiunea din Ucraina pe deplin sub competența unui singur comandant, a declarat analistul militar Lee, pe Twitter. Până acum, Kremlinul a preferat să controleze îndeaproape campania decât să predea comanda unei singure persoane, potrivit lui Lee.

Pe lângă Dvornikov, se pare că în ultimele săptămâni au fost îndepărtate și înlocuite o serie de alte personalități militare ruse.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, conduce operațiunile militare în sudul Ucrainei, în timp ce generalul colonel Alexander Lapin, șeful Districtului Militar Central al Rusiei, se ocupă de trupele ruse din estul Ucrainei, potrivit unui comunicat de vineri al Ministerului rus al Apărării.

Presa rusă a relatat că actualul șef de stat major al Districtului Militar Central, generalul colonel Mihail Teplinski, l-a înlocuit pe comandantul forțelor aeriene de elită din Rusia, generalul colonel Andrei Serdiukov, la începutul acestei luni.

Pe lângă faptul că vor continua ofensiva Rusiei în est, noii comandanți sunt probabil apăsați de povara de a opri șirul de victime rusești și de a consolida câștigurile teritoriale realizate în sudul Ucrainei, potrivit analiștilor.

Până acum, 33.000 de soldați ruși au fost uciși, răniți sau luați prizonieri în război, a declarat marți șeful de stat major al armatei britanice, la o conferință organizată la Londra.

Aceste pierderi au fost nu numai în rândul soldaților de infanterie, ci și al ofițerilor de rang înalt.

Dacă este adevărat, avansarea lui Jidko, în vârstă de 56 de ani, vine la două luni după ce Dvornikov, renumit pentru tacticile sale nemiloase din Siria, fusese anunțat la scară largă ca venind la conducerea operațiunii ruse din Ucraina. Oficialii ruși nu îi confirmaseră niciodată numirea.

Pe lângă capturarea mai multor teritorii ucrainene în regiunea Donbas, Kremlinul urmărește să păstreze teritoriile ocupate în sudul Ucrainei, în lunile următoare.

Dar acest lucru va deveni probabil din ce în ce mai dificil, deoarece Ucraina folosește noi livrări de armament greu, furnizat de Occident.

Unii analiști au fost sceptici că o nouă structură de comandă va face vreo diferență asupra performanței armatei ruse, care se apropie de epuizare.

„Problema este că Putin nu are o forță armată foarte eficientă”, susține analistul Lujin. „Nu cred că Jidko va fi capabil să facă minuni”. >>

KOMMERSANT | Cum arată criza „perfectă” de piese de schimb pentru telefon, tabletă, calculatoare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here