KOMMERSANT | Regiunile din Rusia, care vor fi cele mai afectate de creșterea prognozată a șomajului

Sursa: Pixabay

Până la sfârșitul acestui an, unele regiuni din Rusia s-ar putea confrunta cu o creștere semnificativă a șomajului, potrivit analiștilor de la Centrul de Cercetare Strategică (CSR), citați de Kommersant. În primul rând, există un risc pentru zonele din Federația Rusă cu o structură industrială pronunțată a economiei. În același timp, potrivit experților, angajatorii vor folosi mai des și alte instrumente pentru optimizare a fondului de salarii (FOT), punând angajații în șomaj tehnic sau reducând partea variabilă a salariilor.

<< Până la sfârșitul anului 2022, rata șomajului poate crește considerabil în majoritatea regiunilor, după cum reiese din prognoza Centrului de Cercetare Strategică pentru piața muncii din Rusia. În 53 de regiuni, cifra va crește de o dată și jumătate, iar în 16 regiuni va fi la jumătate față de nivelul din ianuarie-martie 2022.

Cele mai mari rate ale șomajului sunt așteptate în regiunea Kurgan (12,5%), Komi (12,3%), Karelia (11,8%), regiunile Ulianovsk și Kostroma (10,5%).

„Calculele se bazează pe statistici sectoriale detaliate pe regiune, ceea ce permite modelarea scăderii ocupării forței de muncă într-o anumită industrie, în funcție de reducerea preconizată a producției, luând în considerare puterea financiară (povara datoriei și marja de profit), intensitatea muncii și alți factori. Nivelul reducerilor de producție a fost determinat pe baza rezultatelor unei analize aprofundate a surselor de informații disponibile publicului”, a explicat, pentru Kommersant, Dmitri Suhorukov, analist șef al departamentului de proiecte și programe speciale al Centrului de analiză economică și prognoză ȚSR.

Creșterea șomajului, în analiza ȚSR, este așteptată în regiunile cu o structură industrială pronunțată a economiei – din cauza restricțiilor la exporturi și importurile de produse intermediare de importanță critică. Restructurarea muncii marilor întreprinderi din aceste sectoare va fi îndelungată și, cel mai probabil, va fi însoțită de o hemoragie de personal calificat. De asemenea, este de așteptat o pierdere semnificativă de locuri de muncă în câteva domenii care deservesc nevoile industriilor (transport și logistică, comerț cu ridicata, servicii intermediare etc.). Cu toate acestea, structura ocupării forței de muncă în ele este destul de uniformă, iar pierderea locurilor de muncă va deveni un factor de creștere a șomajului la nivel național, mai degrabă decât regional.

Cu unele excepții, piețele muncii din cele mai mari aglomerări urbane ale țării vor cunoaște un impact relativ moderat al crizei.

Până la sfârșitul anului, cel mai probabil, șomajul, la Moscova, Regiunea Moscovei și Sankt Petersburg, nu va depăși nivelul de 5-6% grație structurii „de servicii” a economiei, puțin afectată de sancțiuni. Rezistente la creșterea șomajului vor fi și regiunile cu o economie bine diversificată și cu o pondere semnificativă a serviciilor în structura sa (afaceri, servicii medicale, servicii IT, știință și educație).

După cum a aflat Kommersant de la Institutul de Cercetare a Muncii al Ministerului Muncii, „ipotezele de prognoză privind schimbările ratei șomajului în context regional” pot fi încă făcute „cu anumite ipoteze, ținând cont de incertitudinea continuă”. „În timp ce în martie spațiul informațional era dominat de rapoarte privind plecarea companiilor internaționale, acum vedem informații despre transferul de afaceri către noi investitori, păstrând totodată personalul. În același timp, multe companii adoptă în continuare o atitudine de expectativă, în efortul de a-și relua activitățile”, a transmis serviciul de presă al institutului.

În același timp, potrivit Nataliei Zubarevici, cercetător șef la Institutul de Analiză și Prognoză Socială, RANEPA, în această criză rata șomajului se poate modifica ușor, dar acest lucru nu indică o situație favorabilă pe piața muncii.

„Angajatorii vor evita până în ultimul moment concedierile în rândul angajaților, transferându-i la muncă cu normă parțială, concediu simplu sau fără plată”, a declarat aceasta. Rostislav Kapeliușnikov, director adjunct al Centrului de Studii privind Munca, din cadrul Școlii Superioare de Economie, evaluează situația într-un mod similar – în opinia sa, întreprinderile vor optimiza costurile salariale prin reducerea părții variabile a salariilor angajaților, lucru care, cu șomaj scăzut, va duce la o scădere a salariilor reale până la sfârșitul anului. >>

Strategia Volkswagen de concedieri, la fabricile din Rusia. Kommersant: E primul asemenea program de care se știe, după invazia din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here