KOMMERSANT | Rusia, o țară modestă din perspectiva investițiilor în companii high-tech. Implicațiile, pe termen lung

Sursa: Pixabay

La sfârșitul anului 2021, Rusia ocupa locul 38 în clasamentul țărilor în ceea ce privește investițiile totale în companii high-tech (0,8 miliarde de dolari; iar în calcul sunt luate doar organizațiile înregistrate în Federația Rusă), notează Kommersant.

<< Primele cinci locuri sunt ocupate de SUA (353,8 miliarde dolari), China (91,3 dolari), Marea Britanie (54,9 dolari), India (41,7 dolari) și Australia (25,5 dolari): companiile din aceste țări reprezintă împreună 72,9% din investiții.

Datele au fost furnizate de experți de la Observatorul Clusterului Rus al Institutului de Cercetare Statistică și Economie a Cunoașterii (ISSEK) al Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare.

În acest clasament, locul Federației Ruse este semnificativ mai mic decât pozițiile sale în ceea ce privește costurile de cercetare (locul 9): „chiar și banii disponibili din țară încă sunt  investiți într-o mică măsură în companii de înaltă tehnologie”, subliniază experții.

Investițiile sunt calculate după baza de date Crunchbase, pentru 133 de țări, ceea ce reprezintă 98,4% din toate tranzacțiile de pe piața high-tech.

Pentru prima dată, experții au comparat și activitatea de investiții în high-tech cu contribuția țărilor la grupul global de reprezentanți remarcabili ai științei, tehnologiei și industriilor creative. Indicatorii privind volumele de investiții sunt cel mai bine corelați cu numărul de companii „unicorn”, precum și cu numărul de oameni de știință foarte citați din țară (coeficient de corelație – 0,98). Cu numărul de câștigători și lideri ai premiilor Nobel și Fields din industriile creative, corelația este de 0,95, ia cu cele mai mari companii de tehnologie – 0,87.

„Liderii economiei cunoașterii” gravitează către țările cu oportunități financiare extinse, subliniază cercetătorii: primele 5 țări în ceea ce privește investițiile în high-tech reprezintă 60,4% dintre companiile cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare, 78,9% dintre „unicorni”, 65. 9% dintre oamenii de știință foarte citați, 64,8% dintre câștigătorii de premii și 46% dintre liderii industriei creative.

În același timp, în unele țări (inclusiv Rusia), numărul de „lideri ai economiei bazate pe cunoaștere” este mai mare decât volumul mediu de investiții global corespunzător. Federația Rusă ocupă locul 7 în lume în ceea ce privește numărul de câștigători ai Premiilor Nobel și Fields în viață, locul 18 în ceea ce privește numărul de lideri în industriile creative și locul 35 în ceea ce privește oamenii de știință foarte citați. Poate, sugerează experții, Rusia pur și simplu nu are suficiente corporații tehnologice private mari – de obicei, acestea știu să lucreze cu talente tehnice și creative. >>

DOCUMENT | Cum trebuie prezentat războiul din Ucraina? Cele două ghiduri de spălare pe creier, editate de Kremlin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here