KOMMERSANT | Sancțiunile au ajuns la agricultori: A început penuria de piese de schimb. Până la toamnă, se va agrava

Sursa: Pixabay

Agricultorii ruși s-au confruntat cu o penurie de piese de schimb pentru utilajele de proveniență străină, a căror pondere în flotă ajunge la 30-40%, notează Kommersant. Sancțiunile UE interzic în mod expres importul unor componente, în timp ce formularea vagă a restricțiilor creează riscuri pentru altele.

Totodată, mai arată sursa citată, depozitele câtorva dintre jucătorii străini de pe piață, inclusiv ale celui mai mare dintre ei, John Deere, sunt aproape de epuizare; până în toamnă situația va deveni critică pentru majoritatea mărcilor.

Cei din domeniu admit că este dificilă înlocuirea puternicelor utilaje occidentale cu tehnologie rusă, iar producătorii autohtoni se confruntă ei însuși cu o penurie de componente.

„Unii furnizori au în stoc câteva piese simple, dar trebuie căutate, iar prețurile sunt cu 50-100% mai mari decât înainte de criză”, spune o sursă Kommersant dintr-o mare exploatație agricolă. Potrivit acesteia, compania sa a ține acum un utilaj pentru piese de schimb și a început să cumpere echipamente rusești.

Alexander Altînov, președintele Consiliului de administrație al Asociației Dealerilor de Mașini Agricole ASHOD, spune că costul pieselor de schimb a crescut în medie cu 30-50%, lucru cauzat și de costurile suplimentare de logistică. Potrivit acestuia, este prematur să se vorbească de o canibalizare în masă a tehnologiei străine; acesta „va începe nu mai devreme de 1,5-2 ani”.

Andrei Nedujko, CEO al exploatației agricole Steppe, notează că firma sa este acum complet dotată cu mașini și piese de schimb: „Cu toate acestea, unii dintre furnizorii de mașini agricole importate au crescut semnificativ prețurile”. Nu lipsește echipamentul rusesc, dar exploatația înregistrează o creștere a costului cu piesele de schimb de până la 30%, precum și o creștere a costului cu service-ul.

În general, spune Andrei Nedujko, pe piață există un deficit de turbine și sisteme hidraulice pentru mașinile agricole de import, în special New Holland și John Deere.

John Deere și CNH Industrial nu au răspuns întrebărilor Kommersant.

Potrivit publicației citate, din utilajele agricole utilizate în Rusia, 60% sunt de producție internă.

Grupul Rusagro spune că dificultățile de întreținere și reparații sunt încă nesemnificative și sunt asociate cu un ritm redus de aprovizionare cu piese de schimb. Totuși, flota sa este formată din 85% mărci străine: „Este important pentru noi să includem în lista importurilor paralele permise piese de schimb pentru John Deere, Claas, CNH, Manitou, JCB. Nu există probleme cu întreținerea și repararea echipamentelor rusești”.

Alexander Altînov spune că se fac livrări de piese de schimb din depozitele producătorilor și importatorilor din interiorul țării, dar într-o manieră dozată: „Situația variază în funcție de mărci. Cea mai dificilă situație este cu John Deere, pentru că au o flotă foarte mare, iar oricât de mare ar fi depozitul, acesta este epuizat. Practic, nu există încă probleme cu AGCO, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea în toamnă”.

Potrivit acestuia, dealerii caută oportunități de a aduce piese de schimb în țară, de a dezvolta noi rute, dar fermierilor le va fi dificil să le cumpere direct de la dealeri, de exemplu, din Kazahstan: „Concernelor, autorităților din Kazahstan și dealerilor locali le este frică de sancțiuni secundare, inclusiv din cauza incertitudinii sancțiunilor (de exemplu, componente ale sistemului hidraulic sau elemente pentru pulverizarea soluțiilor chimice – este o definiție foarte largă, în care pot intra și piese pentru mașini agricole), precum și din cauza unor dificultăți evidente cu electronicele și licențele pentru aceasta. Deși acum mărcile încearcă să rezolve problema de a permite livrările pentru o garanție”.

Altînov spune că ASHOD a discutat cu Ministerul Agriculturii despre importul paralel de piese de schimb pentru mărci străine cheie, în Federația Rusă, deoarece nu se înțelege când vor începe livrările și „nu are rost să așteptăm o deteriorare completă a situației”.

Interlocutorul Kommersant, care este familiarizat cu situația echipamentelor străine, confirmă că cea mai critică problemă este cea a pieselor de schimb John Deere. El adaugă că se caută soluții pentru furnizarea de piese de schimb pentru echipamente străine în Federația Rusă, dar situația cu partea de electronică și hidraulică rămâne dificilă. Problemele sunt agravate de prezența în cel de-al cincilea pachet de sancțiuni UE a interzicerii furnizării către Federația Rusă de piese colectoarele de combine, injectoare, motoare hidraulice și alte piese de schimb, precum și tractoare cu șenile. Dificultățile de utilizare a software-ului din cauza licențelor americane sunt parțial rezolvate prin importul de versiuni piratate din China.

Flota de echipamente străine poate fi înlocuită cu cele interne, dar vor apărea dificultăți la cele mai puternice dintre utilaje – tractoare și combine -, consideră Alexander Altînov: „Chiar și în China este dificil să găsești un tractor de peste 400 CP, totuși, într-o oarecare măsură, fabricile rusești vor putea înlocui treptat și acest segment”.

În plus, producătorii ruși au probleme și cu hidraulica, spune un alt interlocutor al Kommersant, deoarece aceste componente nu sunt produse în Rusia. O altă sursă a Kommersant susține că este imposibil să găsești rulmenți pentru tractoare puternice, în Federația Rusă. Se pot găsi doar parțial înlocuitori pentru piesele de schimb la mărcile de import.

„Pentru până la 40% din piesele de schimb se pot găsi analogi, conform unei estimări aproximative, dar pentru restul de 60% este dificil sau imposibil. Iar acest raport nu diferă foarte mult de la o marcă la alta, pentru producătorii de top din Occident”, spune Alexander Altynov.

Cu toate acestea, Ministerul Industriei și Comerțului este optimist: ponderea componentelor rusești în mașinile agricole autohtone este de 85–90%, în funcție de tipul de echipament. Astfel, Vologodski Podșipnikovî Zavod, Desiatîi Podșipnikovî Zavod, APZ-20, EPK Voljski „asigură producția unei game largi de rulmenți pentru utilizare în producția de mașini agricole”, spune ministerul. În același timp, instituția nu a răspuns la întrebările referitoare la includerea pieselor de schimb pentru mașini agricole străine în lista importurilor paralele permise.

Asociația de profil Rosspețmaș a raportat, fără a preciza la cine anume se referă, că multe întreprinderi au întâmpinat dificultăți asociate cu furnizarea de componente individuale: „Problema este deosebit de acută cu acele componente care nu sunt produse în Rusia. Întreprinderile fie se reorientează către noi furnizori, fie își lansează propria producție de componente. Acesta este un proces foarte complex, care necesită timp și investiții”.

Potrivit lui Dmitri Babanski, de la SBS Consulting, în Rusia există probleme cu producția de componente hidraulice și rulmenți pentru tractoare puternice.

„În general, prin analogie cu industria auto, utilajele străine din flotă pot fi înlocuite cu altele mai bine localizate, dar acestea nu vor fi cele mai moderne modele”, notează el. „În același timp, Rosțelmaș și PTZ au propuneri până la 600 CP”.

Ministerul Agriculturii din Rusia a transmis că lucrează pentru ca fermierilor să li se poată furniza piese de schimb: „Potrivit participanților la piață, piesele de schimb necesare sunt disponibile în prezent. De asemenea, pentru anumite elemente, Uniunea Economică Eurasiatică stabilește o cotă zero a taxelor vamale de import. Sunt explorate canale alternative de aprovizionare”.

De ce primarul Moscovei „se îngroapă în muncă în oraș” și caută o distanțare de război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here