KOMMERSANT | Somonul, raritate pe masa rușilor. Prețurile au explodat, importurile s-au prăbușit

Sursa: Pixabay

Din cauza crizei, importurile de somon atlantic de crescătorie din Chile și Insulele Feroe, care reprezentau 80% din consumul total din țară Rusia, au scăzut de aproape șase ori. Urmarea a fost mai mult decât dublarea prețului acestui pește, notează Kommersant. Sursa citată mai arată că este imposibilă înlocuirea completă a importului pierdut cu somon rusesc întrucât o parte semnificativă din este exportată. Acest lucru a afectat deja grav piața restaurantelor, care a redus achizițiile de somon și păstrăv.

<< În mai 2022, importurile de salmonide de crescătorie (în principal somon și păstrăv) au scăzut de aproape șase ori față de an, de la 5.000 de tone la 858 de tone an la an, a calculat Asociația Întreprinderilor de Producție și Comerț de pe Piața Peștelui. Cererea totală a Federației Ruse pentru acest pește, în rândul comercianților cu amănuntul și al restaurantelor, este de aproximativ 120.000-130.000 de tone pe an, din care 100.000 de tone au fost importate. Cea mai mare parte a provenit din Chile, care a redus considerabil exporturile către Federația Rusă, și din Insulele Feroe, care a oprit complet livrările. O mică parte a fost reprezentată de somonul de Murmansk.

Dar producția internă de pește roșu nu va putea acoperi pe deplin nevoile pieței ruse, deoarece o parte semnificativă a capturii este exportată, spune Ilia Berezniuk, partener Agro & Food Communications. Acest lucru a afectat grav piața restaurantelor: în martie-iunie 2022, sectorul alimentației publice a redus serios achizițiile de somon. Coproprietarul holdingului Tigrus (gestionează Osteria Mario, Shvili și Bar BQ Cafe), Henrik Winter, spune că unitățile sale au redus achizițiile de somon cu 30%, iar restul peștelui importat a fost complet abandonat. Dacă mai devreme rețeaua cumpăra, lunar, 4.000 de tone de pește de import, acum nivelul este de 2.000 de tone. Artem Lomize, managing partner al rețelei Moremania, a anunțat și el o reducere a achizițiilor de somon și păstrăv. Iar Anderson, conform coproprietarului rețelei, Anastasia Tatulova, a abandonat complet felurile cu somon de Atlantic, de la jumătatea lunii martie, trecând mai întâi la păstrăvul Karelian, iar mai târziu la cel turcesc.

Furnizorii și vânzătorii de pește confirmă o reducere a achizițiilor de către restaurante. În martie-iunie, vânzările de somon congelat, refrigerat și ușor sărat pe piața de catering GFC au scăzut cu aproximativ 50%, an la an, afirmă compania. Iulia Guzeva, șefa departamentului HoReCa la un important furnizor de produse de mare, „La Mare”, spune că, în iunie 2022, vânzările de somon au scăzut cu 20-25% față de martie.

Principalul motiv al scăderii achizițiilor de somon a fost o creștere serioasă a prețurilor, spune directorul de dezvoltare GFC, Alexei Filceaghin.

Prețurile cu ridicata pentru somonul de Atlantic au crescut de la 900-950 de ruble, cât fuseseră în februarie, la 2.000/kg, în iunie; iar la pentru păstrăv – de la 550 de ruble la 1.700 de ruble, notează Ilia Berezniuk.

În același timp, prețul păstrăvului de Murmansk a crescut cu 90%, adaugă domnul Filceaghin. Restaurantele din Ekaterinburg au atras deja atenția asupra acestei probleme, adresându-se Serviciului Federal Antimonopol cu ​​o cerere de intervenție în prețul somonului de Murmansk. Potrivit acestora, prețul a crescut de la 855 de ruble pe kg, cât fusese la începutul anului, până la 1.800 de ruble, la mijlocul lunii iunie. Antreprenorii se tem că prețurile vor continua să crească din cauza închiderii fermelor din Murmansk pentru sărbătorile din august.

Mihail Goncearov, coproprietar al lanțului Teremok, spune că dacă situația prețurilor nu se va schimba, atunci trebuie majorate prețurile pentru preparatele cu somon. În situația actuală, vânzarea acestor feluri de mâncare devine neprofitabilă, spune proprietarul lanțului Meat & Fish, Serghei Mironov.

Dar, în timp ce prețurile rămân ridicate, restaurantele încearcă să înlocuiască somonul cu alte tipuri de pește. Henrik Winter spune că unitățile rețelelor sale nu intenționează să revină la volumele anterioare de provizii de somon, încercând să reducă la minimum dependența de importuri, în meniu (…). Moremania intenționează să crească achizițiile de somon roz, somon de capturărusească. La Anderson, nu există planuri de a reveni la feluri  cu somon de Atlantic. Alexander Mutovin, CEO al multor somon, spune că nu intenționează să elimine încă mâncărurile pe bază de somon. >>

KOMMERSANT | Nvidia a oprit „joaca”. Supercomputerele Sberbank, Yandex și MTS pot avea probleme

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here