Sergio Mattarella şi Europa: Revizuirea Pactului de Stabilitate și taxe pe multinaţionale

Sursa: Pexels

„Coeziune şi creştere sunt obiectivele spre care să privim şi reexaminarea necesară a regulilor Pactului de Stabilitate poate contribui la o nouă fază, relansând investiţiile în infrastructură, reţele, inovaţie, educaţie şi cercetare”, a declarat preşedintele italian Sergio Mattarella prezent la Workshop Ambrosetti din Cernobbio.

Mattarella speră să se facă „paşi înainte pentru o fiscalitate europeană care să elimine forme de denaturare competitivă şi care să înfrunte, în schimb, tema taxării marilor companii multinaţionale, pentru un sistem mai echitabil şi mai corect”.

În dimineaţa dedicată rolului Europei şi noii Comisii UE are loc, însă, şi un atac dur la noua preşedintă, Ursula von der Leyen, din partea politicianului naţionalist olandez Geert Wilders, liderul Partidului Libertăţii, care se întreabă în mod provocator „Mai multă sau mai puţină UE în viitorul nostru?”, cine este von der Leyen şi cine a votat-o.

Wilders – care a spus că iubeşte Italia, „ţara Orianei Fallaci” – s-a întrebat şi dacă, pentru a finanţa politicile ambientale promise de noua Comisie, vor trebui să plătească „olandezii pentru toţi”.

Nu a întârziat, însă, să apară replica lui Enrico Letta şi a lui Mario Monti. Primul a amintit că, la fel ca orice şef de guvern, von der Leyen este legitimată de Parlamentul European, ales de cetăţenii din Uniune.

Fostul premier şi comisar Monti a spus că legitimarea democratică care există în UE nu există în nicio altă parte din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here