La summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ”capitularea” Kievului

Sursa foto: ria.ru

Rusia este gata să ia în considerare propunerile ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) în vederea soluţionării conflictului în Ucraina, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin într-o intervenţie la summitul acestei organizaţii desfăşurat la Astana (capitala Kazahstanului), insistând în acelaşi timp asupra propunerilor sale de pace pe care le-a prezentat la 14 iunie, despre care Kievul a afirmat că i s-a cerut din nou „capituleze”, iar Occidentul le-a respins din start, catalogându-le drept un „ultimatum”, potrivit EFE şi RBC.ru, citate de Agerpres.

Propunerile făcute de Rusia ar permite încetarea imediată a ostilităţilor dacă Kievul şi ţările occidentale le-ar accepta, a afirmat Putin, explicându-le omologilor săi din ţările membre OCS că „astfel s-ar pune capăt vărsării de sânge”. Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, iar la actualul summit Belarusul a devenit cel de-al zecelea membru al său.

„Le mulţumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict. Rusia este cu siguranţă pregătită să ia în considerare ideile şi iniţiativele dumneavoastră”, a spus preşedintele rus.

Putin a declarat că „Rusia a susţinut şi susţine o soluţie politico-diplomatică la situaţia din Ucraina, o criză care a apărut ca urmare a politicii absolut grosolane a Statelor Unite şi a sateliţilor lor”, după cum a explicat el, potrivit EFE.

„Am prezentat în mod repetat propuneri concrete în această privinţă. Vă reamintesc că la jumătatea lunii iunie a fost prezentată o altă variantă de soluţie care, dacă ar fi fost aprobată de partea ucraineană şi, mai ales, de sponsorii săi occidentali, ar fi făcut posibilă încetarea imediată a acţiunilor militare, salvarea de vieţi omeneşti şi începerea negocierilor”, a adăugat el.

Cu o zi înaintea începerii summitului pentru pacea în Ucraina în Elveţia (15-16 iunie), Vladimir Putin a propus Kievului să-şi retragă toate trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică în Ucraina – Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud), să recunoască pierderea suveranităţii asupra lor ca şi asupra peninsulei Crimeea, să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO şi la alte alianţe militare, precum şi să efectueze „denazificarea şi demilitarizarea” ţării. În acelaşi timp, Occidentul trebuie să ridice sancţiunile impuse împotriva Rusiei. În aceste condiţii, Moscova este gata să se aşeze la masa negocierilor „chiar şi mâine”, a declarat atunci Putin, citat de RBC.ru.

Aceste condiţii au fost respinse imediat de Kiev şi de către Occident, care şi-a reiterat sprijinul pentru cauza ucraineană.

„Este un mesaj ultimativ care nu se deosebeşte prin nimic de mesajele sale din trecut”, a reacţionat la vremea respectivă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina insistă asupra revenirii la frontierele sale recunoscute pe plan internaţional şi asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Până şi candidatul republican Donald Trump, considerat un „fan” al lui Putin, le-a catalogat ca fiind „inacceptabile”, aminteşte portalul rus citat.

Într-un interviu acordat miercuri Bloomberg, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat convingerea că Putin va lupta până la capăt în Ucraina, informează joi agenţia de presă Unian.

Potrivit lui Zelenski, dacă nu reuşeşte să cucerească Ucraina şi Belarus, Rusia îşi va pierde statutul de „imperiu”. Pentru a confirma „statutul de imperiu” al Rusiei, Putin are nevoi să cucerească cele două ţări vecine slave, a opinat liderul de la Kiev.

„Sunt sigur 100%: Rusia fără Ucraina este zero. Rusia fără Ucraina şi Belarus va fi o ţară mică… normală, nu un imperiu. Nu va fi niciodată un imperiu. De aceea Putin va lupta până la capăt pentru orice fel de posibilitate pentru a ocupa Ucraina”, a spus Zelenski, citat de Unian.

Preşedintele ucrainean mai crede că deja anul acesta este posibil ca Rusia să fie forţată să oprească războiul împotriva Ucrainei. „Cu toţii putem forţa Rusia să pună capăt războiului anul acesta. Cu toţii suntem capabili de asta când suntem împreună şi demonstrând că fiecare dintre noi este un lider puternic”, a afirmat Zelenski în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, preconizate să se desfăşoare în noiembrie.

Zelenski a mai spus că el crede că Statele Unite şi China ar putea opri războiul dacă ar pune deoparte divergenţele şi şi-ar uni eforturile. În opinia sa, Beijingul poate juca un „rol uriaş” în acest sens, deoarece Moscova depinde de piaţa sa de export, conform Unian. Totodată, liderul ucrainean nu a exclus ca Putin să fie invitat la viitorul summit de pace pentru Ucraina, la care Kievul în prezent lucrează.

Ce înseamnă vizita surpriză a lui Viktor Orban la Kiev pentru viitorul războiului din Ucraina?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here