Ce înseamnă vizita surpriză a lui Viktor Orban la Kiev pentru viitorul războiului din Ucraina?

Foto: INQUAM / Octav Ganea

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a efectuat marți o vizită de stat de o zi la Kiev, la 24 de ore după ce țara sa a preluat președinția semestrială rotativă a Consiliului UE. În loc să călătorească spre capitala ucraineană cu trenul, așa cum au făcut aproape toți ceilalți lideri mondiali înaintea sa, Orbán a intrat în Ucraina cu o caravană blindată, trecând granița cu Ungaria prin Munții Carpați, scrie Novaia Gazeta Europa.

Ulterior, cunoscutul simpatizant maghiar al lui Putin a declarat că vizita a fost o prioritate atât de mare deoarece „Președinția maghiară își propune să contribuie la rezolvarea provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky nu l-a contrazis, cu atât mai mult cu cât, în acea noapte, o mare parte a Ucrainei era în primejdie de raid aerian, iar Orbán a putut vedea cu ochii lui pericolul la care se expun orașele ucrainene din cauza rachetelor rusești.

Vizita nu a fost anunțată oficial în prealabil, ceea ce, din motive de securitate, s-a întâmplat cu toate vizitele de stat de la începutul războiului, acum mai bine de doi ani.

Cu toate acestea, agenția de presă ucraineană European Pravda a relatat că, în timpul unui scurt schimb de replici cu Zelensky la un recent summit UE de la Bruxelles, surprins de camerele de televiziune, Orbán, care s-a arătat prietenos și chiar l-a atins pe umăr pe președintele ucrainean, și-a arătat disponibilitatea de a vizita Kievul.

De ce s-au răcit relațiile dintre Ungaria și Ucraina

Relațiile bilaterale dintre Ungaria și Ucraina nu ar putea fi calificate drept „calde”, și nu doar pentru că ultima vizită a lui Orbán la Kiev a avut loc în 2012, când președinte era Viktor Ianukovici, pro-Moscova. Multe s-au întâmplat de atunci, iar criticile Budapestei față de modul în care Kievul tratează minoritatea maghiarofonă de 150.000 de persoane din regiunea Transcarpatia (vest) nu au făcut decât să tulbure și mai mult apele.

Îngrijorările Ungariei au fost provocate de o lege ucraineană din 2017 privind educația, pe care Budapesta a perceput-o ca pe-o încercare de asimilare a minorității etnice maghiare, deoarece a impus mai multe cursuri în limba ucraineană pentru elevii din școlile care nu sunt de limbă ucraineană.

Relațiile s-au înrăutățit și mai mult odată cu o lege ucraineană din 2022 privind minoritățile naționale, care își propunea să definească grupurile minoritare și să enumere drepturile și obligațiile acestora, și care a fost criticată sever de minorități, precum și de statele membre ale UE și de ONG-uri. Ca urmare, Ungaria a început să se opună în mod deschis aderării Ucrainei la NATO și la UE.

În loc să ducă la o atenuare a poziției ungare, invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022 a fost văzută de Budapesta ca o oportunitate care merită exploatată și a determinat-o să critice în mod constant ajutorul militar al UE alocat Ucrainei. De asemenea, la începutul anului, Ungaria a adresat Kievului un ultimatum în 11 puncte, ale cărui detalii rămân necunoscute.

Dar, la summitul de pace de luna trecută din Elveția, viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olha Stefanișina, a indicat că au loc discuții bilaterale și că Kievul este „mai mult decât pregătit să rezolve cele 11 puncte problematice”.

În esență, Budapesta pare să ceară anularea întregii legislații adoptate recent cu privire la minoritatea maghiară din Ucraina și, astfel, revenirea la status quo-ul juridic din timpul regimului Ianukovici.

Un cal troian?

Chiar dacă problemele legate de minoritatea maghiară din Ucraina rămân nerezolvate, vizita lui Orbán la Kiev pare să fi avut un obiectiv mult mai ambițios, și anume acela că proscrisul virtual al UE se crede capabil să pună capăt rapid războiului, ceea ce, dacă este adevărat, înseamnă că titlurile ucrainene care îl numesc pe Orbán un cal troian al Kremlinului nu au fost atât de departe de adevăr.

Orbán a declarat într-o conferință de presă comună cu Zelensky, după discuțiile lor, că i-a sugerat președintelui ucrainean să ia în considerare o încetare imediată a focului de-a lungul liniei actuale de front, ceea ce ar însemna să depună armele pentru moment și să decidă mai târziu cum să treacă de la armistițiu la pace.

„L-am informat pe președinte că planurile sale necesită o perioadă semnificativă de timp din cauza regulilor diplomatice internaționale, așa că l-am sfătuit să ia în considerare ceva puțin diferit: să înceteze focul, apoi să pornească dialogul cu Rusia, deoarece acest lucru ar accelera ritmul acestor negocieri”, a declarat Orbán reporterilor.

Orbán a recunoscut că a acceptat contraargumentele lui Zelensky, descriindu-se ca fiind „foarte recunoscător președintelui pentru opinia sa sinceră cu privire la această problemă”.

Cu toate acestea, observatorii au remarcat că Zelensky a evitat să își împărtășească propriile gânduri pe această temă, preferând în schimb să sublinieze faptul că Ungaria a sprijinit propunerile de pace ale Ucrainei la summitul de pace de luna trecută din Elveția.

Cu toate acestea, ambele părți au vorbit despre necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale, Zelensky promițând să ia în considerare aspirațiile vorbitorilor de limbă maghiară din Transcarpatia, iar Orbán promițând să deschidă prima școală ucraineană în Ungaria.

„Pentru a vorbi în termeni fotbalistici, cred că vizita lui Orban a fost o încercare de a câștiga un meci în deplasare”, a declarat directorul Institutului ucrainean de politică mondială, Yevhen Mahda. „Nu este o coincidență faptul că a venit la Kiev la începutul președinției ungare a UE. Acesta este Orbán care încearcă să arate Uniunii Europene că poate rezolva probleme complexe”.

„Ucraina ar trebui să folosească în avantajul său faptul că, în timpul președinției UE, Orbán va fi forțat să adere la anumite principii, norme și cadre politice europene. El nu poate juca doar cartea naționalismului maghiar. Sunt sigur că Orbán va încerca să își impună stilul de joc la Kiev. Multe vor depinde de cât de bine vor rezista ucrainenii”, a conchis Mahda.

Ce spune revenirea Partidului Laburist despre Keir Starmer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here