Putin i-a spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu noviciok, susține Le Monde

Sursa: Kremlin.ru

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Aleksei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, relatează The Moscow Times.

Cotidianul francez Le Monde a raportat, citând surse confidențiale, că președintele rus i-a sugerat lui Macron că Navalnîi s-ar fi putut otrăvi cu noviciok dintr-un motiv nespecificat.

Comentariul lui Putin ar fi fost făcut în timpul unui apel telefonic avut cu președintele francez pe 14 septembrie, acesta afirmând de asemenea despre Navalnîi că ar fi „un agitator intern care a simulat boli în trecut”, conform surselor Le Monde.

Kremlinul a transmis miercuri că Aleksei Navalnîi, ieşit din spital la Berlin după ce a supravieţuit otrăvirii cu noviciok, este „liber” să revină în Rusia dacă îşi doreşte.

„În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În orice caz, este foarte bine că pacientul este pe cale de a se vindeca. Îi urăm o recuperare rapidă”, a adăugat Peskov, care nu pronunţă niciodată numele opozantului, la fel ca preşedintele Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai comentat şi articolul din cotidianul francez Le Monde, care susţinea, printre altele, că Putin ar fi vorbit cu dispreţ despre opozant în timpul unei discuţii cu omologul său francez Emmanuel Macron şi ar fi afirmat că el a mai simulat diverse boli în trecut şi că a comis acte ilegale.

Potrivit lui Peskov, „ziarul nu putea să aibă informaţii fiabile” despre subiectul acestei conversaţii şi există „numeroase inexactităţi în formularea” afirmaţiilor lui Putin.

„Nu putem crede că Palatul Elysee a divulgat deliberat presei înregistrarea conversaţiei dintre cei doi preşedinţi. Franţa nu poate face asta, nici măcar nu vrem să credem”, a adăugat el.

La 32 de zile de când a fost luat în îngrijire la Berlin în stare gravă în urma unei presupuse otrăviri cu Noviciok în Siberia, Aleksei Navalnîi a primit permisiunea de a părăsi spitalul berlinez unde era tratat.

Potrivit aliaţilor săi, el intenţionează acum să revină în Rusia.

Moscova continuă la rândul său să pună la îndoială versiunea otrăvirii şi respinge orice responsabilitate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here