Legea care va deschide un nou front în „războiul rece” cu China, adoptată de Congresul SUA. Minoritatea uigură, bomba cu ceas din Biroul Oval

Foto: Wikimedia Commons

Congresul Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege privind sancţionarea responsabililor chinezi acuzaţi de „internarea în masă ” a minoritarilor musulmani uiguri, notează Agerpres, care citează AFP.

Camera Reprezentanţilor a votat textul cu o largă majoritate de 413 voturi pentru şi numai un vot contra. Senatul aprobase acest proiect legislativ în unanimitate, la jumătatea lui mai.

Îi revine preşedintelui Donald Trump să promulge legea, cu riscul de a deteriora şi mai mult relaţiile deja extrem de tensionate dintre primele două puteri mondiale.

Rămâne de văzut dacă liderul de la Casa Albă va promulga imediat legea.

„Analizăm asta foarte atent”, a răspuns evaziv preşedintele SUA marţi, lăsând să planeze suspansul.

Teoretic, Donald Trump poate să facă uz de dreptul său de veto, dar Congresul ar putea reuni majoritatea calificată pentru a ignora opoziţia preşedintelui, pentru că subiectul depăşeşte, încă o dată, diviziunile partizane la Washington.

Dacă semnează legea, furia Chinei este asigurată. În decembrie, cu ocazia unui prim vot, Beijingul a ameninţat că vor face Statele Unite „să plătească un preţ pentru asta”.

Camera Reprezentanţilor a autorizat cu această ocazie, pentru prima dată în istoria sa, votul prin procură, ca răspuns la riscurile legate de pandemia de COVID-19.

Această măsură temporară, criticată de numeroşi republicani, le-a permis la circa 70 din cei peste 430 de parlamentari să delege votul lor unui coleg prezent în sala de şedinţe la Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here