Legea Brexit va fi prima pe care o va vota noul parlament al Marii Britanii

Brexit este prioritatea zero a noii majorități conservatoare din parlamentul Marii Britanii. Legea care ratifică acordul negociat de Boris Johnson cu Bruxelles va fi primul act pe care îl va vota legislativul. Documentul ar putea intra în procedură parlamentară chiar vinerea aceasta, a scris BBC.

Boris Johnson se va întâlni astăzi cu noua garnitură de parlamentari conservatori. Din cei 365, 109 sunt la primul mandat și au colegii în nordul industrial al Angliei, un fief laburist până la scrutinul de joia trecută. Întrevederea va fi una privată dar potrivit unei surse de la Downing Street, citată de BBC, Boris Johnson le va spune noilor aleși că trebuie să răsplătească încrederea acordată de către public prin finalizarea Brexit și oferirea unui viitor mai bun țării.

Noua sesiune a Parlamentului va începe oficial joi cu Discursul Reginei, al doilea în două luni. Din acest motiv, nu va mai fi folosit tot ceremonialul grandios ca în octombrie.

Discursul Reginei arată planurile guvernului pentru noua sesiune parlamentară, care durează de obicei un an. Pe lângă Brexit, noul executiv vrea să introducă în lege promisiunea de la da 34 de miliardare de lire suplimentare pentru sistemul public de sănătate, NHS, până în 2023. Ar fi pentru prima oară în istoria Marii Britanii când o promisiune de acest fel ar fi băgată într-o lege.

Potrivit presei britanice, legea privind Brexitul ar urma să treacă de Parlament până la Crăciun. Având în vedere majoritatea uriașă de care beneficiază conservatorii, nu mai există niciun fel de emoție.

Este cert că Marea Britanie va ieși acum din UE la 31 ianuarie 2020. De la 1 februarie ar urma să înceapă negocierile pentru noul tratat economic între UE și UK. Discuțiile se anunță a fi mai dure decât cele privind acordul de divorț. Până la finalul anului 2020, cel puțin, Marea Britanie va rămâne sub incidența legislației UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here