„Legea tăcerii” pe transportul public din Barcelona

  Sursa: Wikipdia

  Gata cu vorbitul! Navetiștii care circulă cu transportul public din Barcelonei sunt îndemnați să păstreze tăcerea pe toate traseele pentru a opri răspândirea coronavirusului, transmite Euronews. Orașul spaniol a făcut pionierat în introducerea „transportului silențios”, iar acum și regiunea La Rioja și Insulele Baleare au adoptat această măsură. Ideea are la bază recomandările experților în sănătate publică.

  < María Cruz Minguillón, cercetător la Consiliul Național de Cercetare Spaniol (CSIC), a explicat presei locale că „oamenii care strigă sau vorbesc la telefon pot împrăștia până la cincizeci de ori mai multe particule”.

  Studiile științifice europene arată că transportul public nu este o zonă de risc specială, însă măsura ar putea îmbunătăți situația, a declarat, pentru Euronews, Isidre Gavin i Valls, secretarul pentru infrastructură și mobilitate al guvernului catalan.

  „Mulți oameni s-au temut pentru că este dificil să păstrezi distanța de securitate în transportul public, dar prin măsuri precum interzicerea mâncatului sau a băutului, ca și a tăcerii, reducem riscurile”, spune ea. Este doar o recomandare, iar nerespectarea ei nu va duce la nicio sancțiune, au confirmat autoritățile.

  Pe calea ferată catalană, semnele verzi în interiorul și în afara vagoanelor de tren poartă un mesaj clar: „Tăcere” sau „trenuri tăcute”.

  Această nouă inițiativă a întărit recomandări anterioare, cum ar fi să nu vorbești la telefon, să mănânci sau să bei în timpul călătoriilor.

  Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), compania care se ocupă de metrou și autobuze din capitala catalană, a creat campania „Evitați să vorbiți”.

  Inițiativa „trenurile silențioase” are avantaje, cum ar fi o călătorie mai liniștită pentru pasageri. Unii își privesc telefoanele mobile, alții citesc sau studiază. Cei care vorbesc o fac în șoaptă. Alții se uită dezaprobator la cei care vorbesc prea tare sau vorbesc la telefon.

  Calea ferată catalană a făcut apel la spirit civic și cooperare cetățenească pentru a detecta comportamentele inadecvate. Pentru unii utilizatori, recomandarea subliniază necesitatea creșterii frecvenței între trenuri, în special la orele de vârf. >>

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here