Lia Savonea îi face plângere la CCR Anei Birchall pentru subminarea CSM

INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Președintele CSM, Lia Savonea, a anunțat că îi face plângere la CCR ministrului Justiției, Anei Birchall. Ea invocă un conflict juridic de natură constituțională pe fondul blocajului de la CSM cauzat de lipsa cvorumului la ședința de plen.

Lia Savonea a spus și motivele pentru care a decis să înceapă acest demers:

„Primul – o ingerință gravă în activitatea procurorilor. Mă refer la activitatea de urmărire penală. Al doilea – acțiuni de subminare a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței Justiției.”

Totuși, șefa CSM nu a detaliat de îi reproșează mai exact Anei Birchall. Cele două se află într-un conflict deschis și public de mai multe luni. Ministrul Justiţiei i-a reproșat Liei Savonea în dese rânduri că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen. De asemenea, Ana Birchall s-a exprimat în favoarea desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pe care șefa CSM o susține.

Încercarea de numire a Adinei Florea în fruntea SIIJ a eșuat astăzi pentru a șasea oară, deoarece ședința de plen a CSM a trebuit amânată din lipsă de cvorum. Erau doar 13 oameni, în timp ce cvorumul necesar este de 15. Lia Savonea a spus în plen că este vorba de un plan al Anei Birchall și al procurorului general interimar Bogdan Licu.

„Am văzut semnalele ministrului Justiției. Nu pot să nu observ această stranie coincidență. Ministrul Justiție pleacă și procurorul general suprapune această activitate cu procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și procurorul Deac. Suntem în fața unei acțiuni de coordonare.” le-a spus șefa CSM celorlalți 12 colegi prezenți.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here