Liderul Podemos se retrage din politică, după deruta stângii în alegerile de la Madrid

Sursa: Wikipedia

Liderul Partidului Podemos (stânga radicală) Pablo Iglesias, partenerul Partidului Socialist al premierului Pedroo Sanchez în coaliţia aflată la putere în Spania, şi-a anunţat retragerea din viaţa politică, în urma derutei stângii în alegerile regionale de marţi la Madrid, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Am eşuat”, a declarat el în faţa unui grup de membri din partidul său.

Pablo Iglesias a apreciat că are impresia că este ”ţaptul ispăşitor care mobilizează sentimentele cele mai obscure, mai contrare democraţiei”.

”Cred că este evident azi (…) că nu mai continui să unesc”, a declarat marţi seara Pablo Iglesias, în vârstă de 42 de ani, fondatorul şi liderul grupului parlamentar Podemos.

Din această cauză, a anunţat el, ”îmi abandonez toate funcţiile, ies din politică, în sensul politicii de partid, politicii instituţionale”, pentru a nu fi ”un obstacol în calea unei reînnoiri a conducerii care este necesar să aibă loc în forţa noastră politică”.

Pablo Iglesias a catalogat drept o ”tragedie” triumful Partidului Popular (PP, drepta, conservator)  în alegerile regionale de la Madrid.

El a denunţat PP drept ”dreapta trumpistă”, dar şi scorul bun obţinut în acest scrutin de Partidul Vox (extremă dreapta).

Dreapta spaniolă şi steaua sa în ascensiune Isabel Diaz Ayuso au triumfat marţi în alegerile regionale de la Madrid, aplicând o lovitură usturătoare PSOE şi premierului Pedro Sanchez, potrivit unor rezultate parţiale.

Isabel Diaz Ayuso, preşedinta în exerciţiu a regiunii şi o membră a PP, şi-a dublat scorul faţă de cel din ultimele alegeri regionale, în mai 2019, obţinând 64 dintre cele 136 de mandate în Parlamentul regional, reprezentând peste 43% din voturile exprimate.

PP nu dispune însă de o majoritate absolută – de 69 de mandate – şi este nevoit să formeze o alianţă cu Partidul Vox, care a obţinut 13 mandate şi care o susţinea deja pe Isabel Diaz Ayuso de doi ani.

PSOE a obţinut 25 de mandate (18% din voturile exprimate), după ce a încercat să mobilizeze electroratul agitând ameninţarea extremei drepte, pierzând astfel 12 mandate regionale.

Stânga a obţinut în total 59 de mandate, mai puţin decât PP singur.

În 2019, socialiştii s-au clasat primii, însă nu au avut aliaţi pentru a prelua conducerea regiunii, un fief PP de 26 de ani.

În pofida pandemiei, prezenţa la urne a fost de 75%, cu 10 puncte procentuale mai mare decât la ultimul scrutin.

Această mobilizare puternică reflectă importanţa la nivel naţional a scrutinului, a cărui campanie, foarte tensionată, a fost marcată de trimiterea unor scrisori cu ameninţări cu moartea, care conţineau gloanţe, unor candidaţi.

Cu doi ani înaintea viitoarelor alegeri legislative, PP a prezentat aceste alegeri drept un fel de repetiţie generală.

”De la Puerta del Sol (sediul Guvernului regional) la Palatul Moncloa (sediul premierului)!”, a lansat marţi liderul naţional al PP Pablo Casado, care confirma astfel că, în opinia sa, acest scrutin regional este o etapă pe drumul întoarcerii la putere în Spania.

PP a deţinut puterea la nivel naţional din 2011 în 2018, când a fost îndepărtat de la guvernare printr-o moţiune de cenzură depusă de Pedro Sanchez, în urma unui scandal de corupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here