Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, declară că gruparea islamistă palestiniană doreşte să se ajungă la un acord în Gaza

Sursa foto: Wikipedia

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a negat joi că fiii săi care au fost ucişi într-un atac israelian săptămâna aceasta erau luptători ai mişcării islamiste palestiniene şi a declarat că „interesele poporului palestinian sunt puse înainte de orice”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Căutam să ajungem la un acord, dar ocupaţia încă amână şi evită un răspuns la cereri”, a declarat liderul Hamas pentru Reuters, fiind întrebat dacă uciderea a trei dintre fiii săi va afecta discuţiile în desfăşurare privind un armistiţiu în Gaza şi schimbul de ostatici.

Forţele israeliene i-au ucis pe trei dintre fiii liderului Hamas Ismail Haniyeh într-o lovitură aeriană în Fâşia Gaza fără a-i consulta pe şefii armatei sau pe liderii politici, nici măcar pe premierul Benjamin Netanyahu, relatează joi o agenţie de presă israeliană, citată de Reuters.

Uciderea rudelor lui Haniyeh ar putea complica negocierile menite să asigure o oprire a luptelor în Gaza, în schimbul eliberării a 133 de ostatici israelieni despre care se crede că sunt încă ţinuţi în enclava asediată.

Hamas cere o încetare a ofensivei israeliene, o retragere a forţelor israeliene şi permisiunea ca palestinienii strămutaţi să se poată întoarce la locuinţele lor.

Israelul vrea să asigure întoarcerea ostaticilor, dar susţine că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu este distrusă ca forţă militară şi că încă intenţionează să lanseze o ofensivă la Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de civili.

WSJ: Oficiali americani exprimă temeri că cei mai mulţi dintre ostaticii deţinuţi de Hamas ar fi morţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here