Lista oligarhilor ruși care dețin proprietăți în SUA

Mai mulți politicieni americani, inclusiv unii senatori – precum republicanul Roger Wicker din Mississippi – cer ca lista completă „Navalny 35” a prietenilor lui Vladimir Putin să fie sancționată oficial de SUA, scrie New York Post.

Aceasta este o listă a celor mai mari presupuși „factori cheie ” ai cleptocrației lui Putin, întocmită de liderul opoziției ruse Alexi Navalny, care a supraviețuit unei otrăviri aproape fatale orchestrată de oamenii lui Putin, după ce a dezvăluit amploarea corupției și spălării de bani a dictatorului – inclusiv construcția unui palat prezidențial de un miliard de dolari — și care vorbește încă, chiar și din închisoare.

După invadarea Ucrainei de Rusia, Statele Unite i-a sancționat pe Putin și pe unii dintre prietenii săi apropriați, dar nu pe toți.

”Oligarhii sunt profund îngrijorați de interdicțiile de călătorie, deoarece le subminează reputația și filantropia, pe care o folosesc pentru a-și consolida imaginea publică”, a declarat Louise Shelley, director al Centrului de studiere a terorismului, crimei și corupției de la Universitatea George Mason, Virginia, Statele Unite.

Cine sunt oligarhii ruși care dețin proprietăți

În fruntea listei lui Navalnîi se află Roman Abramovich (foto stânga), oligarhul miliardar și proprietar al cunoscutului club de fotbal din Marea Britanie, Chelsea Londra, numit și ”bancherul lui Putin”.

Printre altele, el are un megaiaht în valoare de 600 de milioane de dolari, Solaris, care are și propriul sistem de detectare a rachetelor, plus un altul, Eclipse, care a fost văzut andocat pe insula Saint Martin. Dar, el nu a fost pus încă pe lista sancțiunilor de Marea Britanie și SUA.

Alt oligarh de pe listă este Oleg Deripaska, cu o avere de 4,1 miliarde de dolari. Este pe o listă a sancțiunilor SUA, de interzicere a intrării în America. Oficialii americani spun că el este apropiat al lui Vladimir Putin, dar și de mafia rusă, fiind căutat pentru crimă, spălare de bani și luare de mită.

SUA i-au înghețat bunurile, dar companiile au fost scoase de pe lista de sancțiuni, când și-a redus proprietatea sub 50%, printre partenerii săi fiind Abramovich și Len Blavatnik.

În 2000, Deripaska a fondat Rusal, un parteneriat între Sibirsky Aluminium și Abramovich Millhouse Group. Apoi, Rusal a fuzionat cu SUAL Group, deținut de oligarhul Viktor Vekselberg și de Len Blavatnik, cetățean american și britanic născut în Ucraina. Proprietățile sale de la New York, în valoare de 47 de milioane de dolari au fost trecute pe numele unor apropiați.

Harta oligarhilor rusi cu proprietăți în New York
Harta oligarhilor rusi cu proprietăți în New York. Sursa foto: New York Post

Donald Trump a făcut afaceri cu oligarhii ruși

Len Blavatnik are o avere de 34,2 miliarde de dolari și nu este pe lista sancțiunilor SUA. S-a născut la Odessa, în Ucraina. Este unul dintre cei mai bogați oameni de lume, despre care se spune că este cel mai bogat din Marea Britanie. Este un magnat al metalelor și energiei, deținând și Warner Music.

Alexei Kuzmichev are o avere de 5,8 miliarde de dolari și nu este pe lista de sancțiuni a SUA. Este co-fondator al Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. Are proprietăți la New York, pe care a plătit 57.5 milioane de dolari.

Eugene Shvidler, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, nu este pe lista sancțiunilor SUA. Este director al firmei Abramovich Millhouse și Highland Gold Mining. Și-a cumpărat un duplex la New York în 2018, pe 785 Fifth Avenue, cu 24,5 milioane de dolari.

Dmitry Rybolovlev are o avere de 6,7 miliarde de dolari și nu este pe lista sancțiunilor SUA. Oligarhul este președintele clubului de fotbal FC Monaco. În 2008, el a plătit 95 de milioane de dolari pe o casă a lui Trump din Palm Beach. El a mai cumpărat cu 88 de milioane de dolari un penthouse în Central Park West din New York, spunând că este pentru fiica sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here