Dezbatere BBC World Questions: 30 de ani de la Revoluție/ Dan Turturică: „Avem o istorie întunecată legată de credibilitatea justiției”

Academia de Studii Economie (ASE) București a găzduit, marți seară, un eveniment BBC World Questions ce are ca temă împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989. Printre cei invitați să vorbească pe scena evenimentului se numără și jurnalistul Dan Turturică, redactor-șef al Universul.net.

🔵 Principalele declarații:

 • Întrebare din public: Ar trebui să plec din România?
 • Tănase Stamule, consilier al premierului Ludovic Orban: Oamenii pleacă pentru că nu au perspectivă. Și eu m-am nimerit printre cei plecați și am decis să mă întorc. Din experiența mea, dacă vrei să atingi un nivel de dezvoltare ca-n Occident, trebuie să rămâi în țară și să o construiești. Asta le spun prietenilor mei: trebuie să intrați în politică.
 • Când m-am întors, decizia mea a fost să implic în societate civilă, apoi în politică.
 • Carmen Avram, europarlamentar PSD: Cred că există o perspectivă aici. Școlile noastre sunt bune.
 • Ori de câte ori îți părăsești țara, ești obligat să trăiești între două lumi: lumea căreia-i aparții și în care visezi continuu să te întorci și țara în care vei trăi, unde vei fi integrat, dar nu ca un cetățean al acelei țări. Ești rupt între două sentimente puternice: vreau să-mi fie bine, dar vreau totodată să mă întorc în țara mea.
 • Dacă vrei să pleci, n-ai decât o singură șansă: să renunți la partea românească din tine, să extirpezi în tine o parte din România și să devii un locuitor total adaptat al celeilalte patrii.
 • Dan Turturică, jurnalist: Și eu m-am numărat printre cei plecați. Am stat în Statele Unite, unde am scris despre o carte despre românii plecați peste Ocean, după care am făcut un Masterat.
 • Nu mă pot imagina fără experiența de-a trăi o vreme peste granițe. Într-un final m-am întors, dar niciodată n-am regretat că am făcut asta. Cu excepția unui episod, anul trecut, când m-am întrebat dacă a fost bine că m-am întors. Acest semn de întrebare mi-a fost provocat de acțiunile celor care au condus țara până de curând.
 • Lipsa de respeect pentru democrație, pentru justiție, pentru stat de drept a unei părți importante a elitei politice sunt motivele importante ale plecărilor în masă; modul în care clientela politică acaparează pozițiile importante în stat și decide soarta țării răpește șansele celor tineri de a își împlini potențialul.
 • Mădălina Mocan, sociolog și activist: Dacă cineva dintre noi decide pleacă, speranța mea este că migrația va deveni un indice de presiune care va produce o schimbare socială în România.
 • Întrebare din public: Care sunt planurile Guvernului de a face economia competitivă?
 • Dan Turturică: Am unele speranțe, pentru că este la putere un guvern liberal.
 • Din nefericire, suntem într-un ciclu care repetă ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, când economia a fost dezechilibrată de măsuri populiste, de cheltuieli enorme în sistemul de pensii, induse de în special de PSD, fapt care a făcut ca criza economică să lovească aici mult mai puternic decât în alte țări.
 • Carmen Avram: Nu este chiar adevărat. Acum am avut una dintre cele mai mari creșteri economice. Partea de est a României a fost intens neglijată și este profund săracă, există un dezechilibru major între zonele țării. Facem acum o comparație între o țară care, la scara istoriei, s-a născut democratic acum 30 de ani și o comparăm cu democrații foarte mature, care au avut timp să crească.
 • Tănase Stamule: Dacă vrem să ne dezvoltăm, trebuie să fim o țară deschisă. Nu este suficient să oferim suport producătorilor autohtoni, ci trebuie să atragem investiții străine.
 • Carmen Avram: Nu cred că guvernul PSD a fost rău pentru afaceri. Din contră.
 • (Se aud râsete din sală)
 • Întrebare din public: De ce România rămâne în UE? Nu suntem în Schengen, suntem corupți, se spune despre noi că suntem țigani
 • Dan Turturică: Cred că suntem tratați corect, mai ales acolo unde contează pentru noi – statul de drept. România a făcut cei mai mulți pași pozitivi prin parteneriatul cu SUA și UE. Să nu uităm că DNA a fost înființat la presiunile UE, nu din dorința politicienilor noștri. Dacă nu am fi avut acest parteneriat, România n-ar fi reușit să aibă performanțe în lupta anticorupție.
 • Carmen Avram: Nu există alternativă, trebuie să înțelegi asta. Trebuie să fim acolo. Se pune întrebarea: Vrei să fii singur în lumea asta? Știi vreo țară în lume care să fie complet singură și să-i meargă bine?
 • Există însă standarde duble în UE pentru statele membre.
 • Tănase Stamule: Viitorul României este în UE, nu este alternativă. Doar nu vedeți România alături de Rusia? Avem 2 milioane de locuri de muncă noi de când suntem în UE.
 • Mădălina Mocan: Trebuie să rămânem, trebuie să fim parte din dezbaterea despre ce viitor dorim, ținând cont de valorile europene pe care le împărtășim.
 • Dan Turturică: Mereu mă întristează când aud că suntem în NATO sau UE pentru că nu avem o altă cale. Din contră, suntem acolo pentru că asta este calea. Sunt țări care încearcă să alerge singure pe culoar, dar asta reprezintă un blocaj în potențialul lor, care nu poate fi atins când ignoră aspirațiile propriilor cetățeni sau în absența unui partener care să îi ajute să-și depășească condiția.
 • Întrebare din public: Când va avea România un sentiment eficient de prevenire a corupției?
 • Dan Turturică: În primul rând, avem o istorie întunecată legată de credibilitatea justiției. Până în 2002-2003, nici măcar un ministru nu a fost adus în fața justiției. O astfel de atmosferă de impunitate a încurajat corupția. Progresele anticorupție au început în 2005.
 • În 2016, după cum știm, am asistat la un asalt asupra mecanismelor anticorupție din partea PSD, Dragnea, ALDE, Tăriceanu, plus un front subteran. Acum suntem după trei ani de atacuri fulminante asupra statului de drept și a justiției, care ne-au coborât din nou în sondajele privind lupta anticorupție.
 • Carmen Avram: Am moștenit istoria unei societăți care nu a învățat destul ce înseamnă un sistem de justiție. După 1989, trebuia să fim educați în acest spirit și nu am fost. Și eu am suferit din cauza corupției, am fost o victimă a corupției.
 • Tănase Stamule: Trebuie să finanțăm sistemul, astfel încât judecătorii să nu se aglomereze cu prea multe cazuri.
 • Una dintre prioritățile noastre este să întărim statul de drept, astfel încât să putem diminua mica corupție, acea corupție care nu percepe principiile statului de drept, prezența justiției.

Evenimentele BBC World Questions permit publicului larg să intre în dialog cu politicieni, lideri și formatori de opinie. Formatul, sub forma unei dezbateri deschise, este bazat integral pe întrebări din partea audienței. Iar cei care participă au șansa ca opinia lor să fie auzită în jurul lumii. 

În decembrie, România marchează 30 de ani de la Revoluția din 1989, momentul în care s-a prăbușit regimul comunist. Revoluția a fost rapidă și brutală. Dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția acestuia, Elena, au fost împușcați de un pluton de execuție în ziua de Crăciun. Moartea președintelui comunist a adus speranța unui nou început.

După trei decenii, România a prosperat. Salariile au crescut, iar zona IT și sectorul auto alimentează una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din UE. Însă dezvoltarea României este îngreunată de corupție și guverne instabile.

BBC World Questions vine la București într-un moment plin de emoție în istoria țării, pentru a discuta problemele care îi afectează pe cetățenii români – cum se poate pune punct corupției și sărăciei din mediul rural, cum poate fi îmbunătățit sistemul de învățământ și cum poate fi încetinit fenomenul imigrației.

Dezbaterea va fi moderată de Anita Anand, jurnalist BBC. La discuție vor participa:

 • Tănase Stamule – consilier al premierului Ludovic Orban
 • Carmen Avram – europarlamentar, PSD
 • Dan Turturică – editorialist și redactor-șef al publicației Universul.net
 • Mădălina Mocan – sociolog și activist 

Universul.net vă va ține la curent cu discuțiile din cadrul BBC World Questions.

BBC World Questions: București a fost organizat în parteneriat cu British Council și va fi înregistrat audio pentru a fi transmis în toată lumea. Dezbaterea va avea loc în data de 10 decembrie 2019, de la ora 18.30 și va fi transmisă de BBC World Service English sâmbătă, 14 decembrie, la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), și duminică 15 decembrie, la ora 12.00 GMT (14.00, ora României). Apoi va fi disponibilă oricând la adresa www.bbc.com/worldserviceradio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here