Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a transmis, luni, după o şedinţă de lucru pe tema Autostrăzii Sibiu-Piteşti, că Guvernul PSD a tratat cu dispreţ solicităţile Comisiei Europene, în ceea ce priveşte Acordul de mediu. ”Mai exact, nu le-au răspuns„, a declarat Lucian Bode, precizând că se va răspunde cu celeritate, iar în anul 2020 va fi deschis deja şantierul pe Autostrada Sibiu-Piteşti. 

Bode a susţinut că fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a lansat câteva „fumigene” în spaţiul public. „Asta cu gândacul este o falsă problemă creată de cineva care încearcă să reînvie politic”.

Acest obiectiv, autostrada Sibiu – Piteşti, este un obiectiv major pentru Guvernul României, este o prioritate pentru noi şi acest obiectiv se va realiza. Nu poţi vorbi de suspendarea finanţării pe Sibiu – Piteşti când această finanţare încă nu a fost acordată pentru că s-a indus fals în opinia publică ideea că am pierdut finanţarea. Acest obiectiv are acord de mediu, acord de mediu eliberat în 2018. (…) Am primit solicitări, în vara anului 2019, din partea Comisiei pentru a clarifica anumite aspecte legate de acordul de mediu. 

Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreţ solicitările Comisiei. Mai exact, nu le-au răspuns. Probabil în aroganţa specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie. (…) Suntem aici o echipa serioasă care va răspunde cu celeritate solicitărilor Comisiei Europene. Am încredere că putem face ceea ce n-au făcut alţii şi printr-un răspuns tehnic, bine fundamentat, ce abordează fiecare dintre solicitări, problema poate fi rezolvată. Ce trebuie să înţeleagă toată lumea este faptul că proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Piteşti va continua. Pe lotul 1 se va emite autorizaţia de construire, pe lotul 5 se va desemna câştigătorul licitaţiei, lotul 4 are documentaţia în evaluare, pe lotul 3 se aşteaptă urcarea documentaţiei în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitaţie. Anul 2020 va fi un an cu şantier deschis pe Autostrada Sibiu-Piteşti. Cu siguranţă cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanţare să îşi urmeze parcursul normal”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.

Lucian Bode a subliniat că România nu este singura ţară care a primit solicitări din partea Comisiei Europene pentru clarificări pe obiective de infrastructură mare.

Nu suntem singura ţară care a primit o serie de solicitări pentru a clarifica anumite aspecte care ţin de obiective de infrastructură mare. Polonia, Bulgaria şi ei au primit astfel de solicitări. Noi le vom răspunde tehnic cu argumente pe fiecare, iar răspunsul o să-l comunicăm şi opiniei publice. (…) În momentul când s-a emis acordul de mediu ei dinaintea noastră au considerat că există toate condiţiile îndeplinite pentru ca acest acord de mediu să fie dat pentru a se emite autorizaţia de construire pentru ca acest obiectiv să înceapă a fi executat. (…) Vom transmite către Comisia Europeană ce anume am analizat pe fiecare sector, pe fiecare specie, pe fiecare obiectiv în parte. Este o falsă problemă creată de cineva care vrea să învie politic. Nu este cazul. (…) Astăzi o să aveţi un răspuns tehnic din partea specialiştilor întruniţi la minister”, a precizat ministrul Transporturilor.

Fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat pe pagina de Facebook că cei de la Comisia Europeană au trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu – Pitești din cauza unor probleme de mediu. 

Un lucru foarte periculos s-a întâmplat pentru unul dintre proiectele vitale de infrastructura din Romania și anume: Comisia Europeană a trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene pentru Sibiu-Pitești din cauza unor probleme pe mediu. (…)

În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă.
Repet SIBIU-PITEȘTI are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!!!!”
, a scris Cuc.

Surse: news.ro, Agerpres

2 COMENTARII

  1. Psdist ordinar, la ce jale si hotie ai facut de mana cu CNAIRU’, ma intreb cum de mai ai clont sa vorbesti! Obraznic si javra ca toti psdistii, o da Dumnezeu sa scapam odata de voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here