Ludovic Orban despre cazul fostului preşedinte al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor: Nu am avut informaţia legată de falsul diplomei

Foto: INQUAM/George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că nu știa despre faptul că șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, și-a falsificat diploma de Bacalureat. ”A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidaturii”, a declarat Ludovic Orban.


„Ieri am avut demisia pe masă. Am solicitat Ministerului Finanţelor demisia pe masă. Şi-a dat demisia, el nu mai este preşedinte. (…) Era într-o funcţie publică. Nu cunosc detaliile, vă mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidaturii. Nu am avut această informaţie legată de falsul în privinţa diplomei. Şi am înţeles că e vorba de toate diplomele”, a precizat premierul, la finalul unei vizite efectuate la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, potrivit Agerpres.


Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au percheziționat casa din Râmnicu Vâlcea a lui Baranga într-un dosar de înșelăciune, după ce și-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Perchezițiile au loc la casa lui Baranga din Râmnicu Vâlcea, potrivit Digi24, informație confirmată și de IGPR. Acesta și-a luat diploma de bacalaureat la vârsta de 32 de ani, respectiv în 1999.

La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează o percheziție domiciliară, în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Activitatea se desfășoară la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune. Operațiunea beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, se arată în comuicatul IGPR.

Sursa citată precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Barnaga a fost numit la conducerea Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor la începutul unii septembrie, prin decizie a premierului Ludovic Orban.

Potrivit CV-ului, el a absolvit bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, la vârsta de 32 de ani. Ulterior, acesta obținut mai multe titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori.
Baranga este audiat sâmbătă la sediul Inspectoratului General al Poliției Române.
Acesta și-a înaintat demisia joi la Ministerul Finanțelor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here